MENIU

Tucanul se foloseşte de ciocul său imens pentru a se răcori

Foto: wikimedia.org

Misterul ciocului enorm al tucanului, care îi uimeşte pe oamenii de ştiinţă încă de pe vremea lui Darwin, a fost în sfârşit rezolvat! Ciocul său este folosit pe post aparat de aer condiţionat.

Tucanii au cel mai mare cioc din lumea păsărilor, în comparaţie cu mărimea corpului, iar scopul său îi fascinează pe naturalişti de secole întregi.

Naturalistul Charles Darwin sugerase că ciocul era folosit ca reclamă sexuală, în tip ce alţi oameni de ştiinţă credeau că este un fel de aparat de decojit fructe sau un sistem vizual de atenţionare.

Cercetătorii din Brazilia au descoperit însă ce face cu adevărat ciocul imens: îl răcoreşte pe tucan.

Acest lucru este posibil întrucât căldura este transferată în cioc prin sânge şi apoi poate fi împrăştiată în aer. Crescând cantitatea de sânge din cioc, ce reprezintă între 30% şi 50% din suprafaţa corpului său, pasărea reuşeşte să scape de şi mai multă căldură.

Dr. Denis Andrade, de la Universitatea PAulista din Sao Paulo, a studiat abilitatea de răcirea a ciocului tucanului prin luarea temperaturii a şase tucani toco, care au cel mai mare cioc dintre cele 38 de specii de tucan.
Mai multe articole despre:
pasăre utilizare răcorire cioc Charles Darwin