MENIU

Tratatul de la Lisabona depinde de Curtea Constituţională a Cehiei

Foto: Realitatea TV

Liderii ţărilor din Uniunea Europeană au acceptat cererea Cehiei de derogare de la Tratatul de la Lisabona. Reprezentanţii celor 27 de state mai trebuie să stabilească cine va fi viitorului preşedinte al Consiliului European şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate.

Preşedintele ceh, euroscepticul Vaclav Klaus, cerea ca ţara sa să beneficieze de o derogare de la Carta europeană a drepturilor omului, pentru a împiedica restituirea bunurilor germanilor sudeţi expulzaţi în 1945.

"Dacă mă întrebaţi care este părerea mea, este clar, nu îmi place această derogare. Trebuie ca lumea să înţeleagă că ar fi mult mai bine ca toate statele membre să adere la această Cartă Fundamentală a Drepturilor. Dar, pentru că suntem o uniune de state şi cetăţeni, uneori suntem nevoiţi să facem unele concesii şi să recunoaştem diversitatea Europei", a declarat Jose Emanuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Curtea Constituţională de la Praga a anunţat amânarea ratificării Tratatului de la Lisabona până la 3 noiembrie, pentru a se pronunţa asupra compatibilităţii acestui document cu legea fundamentală a Cehiei. Unul dintre favoriţii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, fostul premier Tony Blair, a ieşit din cursă deoarece nu a obţinut susţinerea socialiştilor.

"Există şi va rămâne o legătură pentru generaţiile viitoare între Irak, Bush şi Tony Blair, aşa că nu este uşor, nu este uşor. Şi apoi, mai sunt candidaţi mai buni decât Tony Blair. Are multe merite, dar problema este mult mai complexă", a afirmat Jean Asselborn, ministru de Externe Luxembourg.

Potrivit liderilor socialişti europeni, viitorul preşedinte al Consiliului European ar trebui să aibă bune relaţii cu preşedintele Statelor Unite şi cu China.
Mai multe articole despre:
Cehia Comisie Europeană derogare