MENIU

Traian Băsescu vrea Parlament unicameral

Foto: presidency.ro

\"Opţiunea mea ar fi un Parlament unicameral, pentru că o altă cameră va fi la Bruxelles\", a spus preşedintele Traian Băsescu la postul public, una dintre priorităţile pentru viitor fiind o reformă constituţională. Altă prioritate o reprezintă refacerea imaginii României în interiorul Uniunii Europene.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei emisiuni difuzate duminică dimineaţă la postul public de radio, întrebat fiind care sunt priorităţile unui al doilea mandat, că doreşte reformarea statului, revizuirea Constituţiei şi promovarea României în Europa, dar şi printre cetăţenii proprii.

"În condiţiile în care veţi candida - şi sunt convins că veţi candida - şi veţi câştiga, care sunt priorităţile acum, când cunoaşteţi foarte bine nava, ca să zic aşa?", a fost întrebarea moderatorului emisiunii, la care Traian Băsescu a început să enumere punctele prioritare pentru un nou mandat. Actualul şef al statului a evitat să răspundă direct dacă va candida sau nu, dar nici nu a negat precizarea moderatului că este"convins" că va candida.

"Marea prioritate este reforma statului, statul nu trebuie să mai fie o povară pentru cetăţeni. În momentul de faţă aducem bani din taxe şi impozite şi garantăm cu ei funcţionarea statului - 1,45 milioane bugetari, trebuie găsite soluţii. A doua, Constituţia, este clar că avem nevoie de o revizuire a Constituţiei.Opţiunea mea ar fi un Parlament unicameral, pentru că o altă cameră va fi la Bruxelles. Parlamentul de la Bruxelles va decide multe şi pentru noi şi atunci pentru ce să ai dău camere aici când Parlamentul naţional trebuie să colaboreze cu cel de la Bruxelles", a răspuns şeful statului, reluând, de fapt, punctele şi argumentele prezentate cu ocazia discursului de marţi din Parlament.

O altă prioritate a unui viitor mandat de preşedinte al României este, pentru Traian Băsescu,
declanşarea unei politici de promovare a României în interiorul Uniunii Europene. "Nu cu clipuri de genul românii sunt cei mai deştepţi", dar, iată, avem întâmplarea de la Turism, în care trei români formidabili, pe imagini extraordinare, apar la Eurosport, CNN. Europenii ştiu foarte puţine despre noi şi au ajuns să ne caracterizeze după incidente care se întâmplă în Italia, Spania, Marea Britanie sau Franţa. Trebuie să îi atragem să ne afle cultura, istoria, obiceiurile, bunătatea", a precizat Băsescu.