MENIU

Traian Băsescu: Salut curajul Coaliţiei de a moderniza statul

foto: NewsIN
Traian Băsescu: Am preferat să fiu un preşedinte jucător, nu spectator

Românii vor un preşedinte care să le spună adevărul, nu unul care să facă compromisuri cu reprezentanţii "sistemului ticăloşit". Aceasta este crezul preşedintelui Traian Băsescu după care s-a ghidat de-a lungul mandatului. Băsescu a admis că a făcut şi greşeli şi că nu este preşedintele pe care şi-l doresc mulţi politicieni, subliniind faptul că Parlamentul blochează dosare de presupusă corupţie.

"Salut curajul actualei Coaliţii de a-şi asuma un pas important în reformarea statului", este mesajul transmis de preşedintele Băsescu la începutul discursului săi în faţa parlamentarilor.

Şeful statului a ţinut să avertizeze pe cei care se opun legilor pentru care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea că în momentul actual "nu mai este loc de ezitări şi tergiversări. Unii îşi pierd privilegiile, alţii trebuie să se adapteze la noile realităţi. Din acest punct,  România nu mai poate merge decât înainte. 

"Am convingerea că se putea plăti un cost mai mic al crizei, dacă nu se bloca procesul de reformă a statului din 2007 şi 2008", a declarat preşedintele Traian Băsescu în faţa Parlamentului. 

Traian Băsescu a vorbit şi despre felul în care a acţionat de-a lungul mandatului. "În ultimii cinci ani am acţionat pentru a duce la bun sfârşit mandatul meu. Nu am ezitat să critic orice politician care a stat în calea reformelor. Poate am făcut şi greşeli, nu ascund acest lucru, doar românii pot judeca acest lucru. După cinci ani românii au câteva certitudini".

Traian Băsescu şi-a continuat prezentarea bilanţului spunând că după cinci ani, românii au câteva certitudini care înseamnă tot atâţia paşi în modernizarea României, enumerând 12 reuşite: România este membru cu drepturi depline în UE.  Autorităţile judiciare competente nu mai au reţineri în anchetarea foştilor şi actualilor miniştri. Cota unică de impozitare este de 16%. Presa îşi ia atâta liberatte câtă vrea. Adevărul despre crimele comunismului a fost făcut public. Românii nu mai votează liste, ci oameni pentru Parlament. România a trecut proba consecvenţei în politica externă. Proiectul Nabucco a devenit parte a politicii europene. Preşedintele nu a făcut niciun fel de compormis cu oamenii din sistemul ticăloşit. S-au simplificat procedurile pentru acordarea cetăţeniei române", a spus preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu le-a vorbit parlamentarilor şi despre dosarele de presupusă corupţie blocate în Parlament, dar şi despre suspendarea sa şi despre referendumul prin care a fost reconfirmat în funcţie. "Comisia Voiculescu a inventat ilegalităţi şi acolo unde nu existau. Românii nu s-au lăsat păcăliţi şi au dat un mesaj prin care spuneau că vor continuarea modernizării", a spus preşedintele.