MENIU

Traian Băsescu: Le cer scuze celor 22 de milioane de români

Traian Băsescu spune că, potrivit INEC, filmul nu este autentic

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, prezidenţiabilul PD-L spune că nu poate spune că nu l-a îmbrâncit pe copilul din filmuleţul mitingului de la Ploieşti, că Monica Iacob-Ridzi ar fi trebuit suspendată din partid în vară, că este vulnerabil pe subiectul Elena Udrea şi că este perfect sănătos.

Cătălin Tolontan:  La ce spuneţi “Nu”? La lovitură?

Traian Băsescu: La lovitură.

C.T.:  Dar spuneţi “Nu” la împingere?

T.B.:  Îmi este imposibil să vă spun aşa ceva. Eu nu îmi aduc aminte episodul. A venit şi prea târziu şi aici mă întreb de ce au trebuit 5 ani ca acest lucru să apară? De ce n-a venit la referendumul din 2007? În orice caz, rămân agăţat de acest lucru şi nu văd posibilă rezolvarea decât în instanţă pentru că cineva deţine originalul.

C.T.: Încă ceva. Spuneţi că nu vă amintiţi ce s-a întâmplat. Dar vă amintiţi că s-a întâmplat ceva acolo?

T.B.: Nu. Cavalcada alegerilor este complicată. La câte mitinguri sunt, nici nu le mai aşezi la un moment dat în minte. Ca dimensiuni sau care unde a fost. La câte incidente sunt într-o campanie… eu am luat coate în faţă. Ce mi se pare în neregulă e de ce timp de 5 ani nimeni nu s-a sesizat. Şi au fost multe alte momente în care domnul Patriciu l-ar fi putut utiliza din punct de vedere politic. De ce acum?”

Aşa a comentat preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor şi blogului tolo.ro, incidentul din campania din 2004, când în timpul unui miting electoral desfăşurat la Ploieşti, ar fi lovit un copil, potrivit unui film dat publicităţii săptămâna trecută de Gardianul.

Băsescu a vorbit şi despre dezamăgirea produsă de scandalul în care a fost implicat fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi. Spune că aceasta ar fi trebuit suspendată din partid, din funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PD-L. “Cazul acesta îmi vorbeşte despre erori. Una dintre erori este probabil şi a mea, care am fost un susţinător fără rezerve al promovării oamenilor tineri. S-a dovedit că nu tinereţea trebuie să fie atributul fundamental, ci competenţa”, afirmă Traian Băsescu.

Un alt punct sensibil este cel legat de ministrul Turismului, Elena Udrea.

C.T.: “Într-un articol publicat recent în România Liberă, Alina Mungiu spunea că nu porniţi ca favorit în turul II şi că asta se datorează faptului că “v-aţi dezarmat propria cavalerie”. Se referea la oamenii pe care i-aţi avut aproape şi i-aţi pierdut. Se referea probabil şi la ea, dar şi la alte personalităţi. Vă dau eu un exemplu: nu l-am văzut în ultima vreme pe Gabriel Liiceanu, un om care v-a susţinut ideile. Are dreptate Mungiu?

T.B.: Cred că are dreptate. Nimeni nu aştepta de la mine să tolerez o alianţă PD-L – PSD.

C.T.: Nu la asta se referea, ci la cei cu care v-aţi înconjurat.

T.B.: Nimeni nu aştepta de la mine să nu reacţionez la semnalele referitoare la doamna Elena Udrea.
C.T.: Aici vă simţiţi vulnerabil?

T.B.: Da, vulnerabil”.
Întrebat de jurnalistul Cătălin Tolontan faţă de cine are să-şi ceară scuze, după cinci ani de mandat, Traian Băsescu spune că lista e lungă: “22 de milioane de români sînt pe listă. Le cer iertare celor 22 de milioane de români”.

Interviul complet poate fi citit aici.