MENIU

Traian Băsescu l-a primit la Cotroceni pe vicepreşedintele SUA, Joe Biden

Foto: REALITATEA.NET

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit la Palatul Cotroceni pe vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Cei doi au discutat subiecte prioritare ale parteneriatului strategic româno-american, precum şi teme de actualitate de pe agenda internaţională.

Băsescu l-a primit pe oficialul american în holul de onoare şi i-a urat, în engleză, bun venit. Biden i-a strâns mâinile zâmbind şi i-a spus că se bucură că a revenit în România.

Înainte de începerea discuţiilor, Băsescu şi Biden au făcut o fotografie oficială.

Alături de Băsescu se aflau miniştrii  Economiei, Adriean Videanu, al Justiţiei, Cătălin Predoiu,  şi al Apărării, Mihai Stănişoară. Băsescu i l-a prezentat lui Biden pe Videanu, spunând că este ministrul Economiei.

"My simpathy, it is a very hard job" (respectele mele, are o misiune foarte grea, n.red.), a replicat Biden. 

Vicepreşedintele american Joe Biden a sosit miercuri seară în România, a doua etapă în cadrul turneului pe care îl întreprinde în Europa de Est la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului şi într-un moment când Statele Unite regândesc arhitectura de securitate. Aeronava care îl transporta de la Varşovia pe vicepreşedintele american a aterizat la baza militară 90 de la aeroportul Henri Coandă în jurul orei 20.40, oficialul american fiind întâmpinat pe aeroport de ambasadorul SUA în România.

Considerat "vocea" preşedintelui Barack Obama în materie de politică externă, Joe Biden este cel mai înalt oficial american care vine în România de la instalarea, în ianuarie 2009, a noii administraţii de la Washington.

După discuţiile cu Traian Băsescu, înaltul oficial american a avut o întâlnire cu premierul în funcţie Emil Boc, la ora 12.45. Următorul punct pe agenda a fost un discurs public pe tema relaţiei dintre SUA şi Europa Centrală şi de Est pe care l-a susţinut, în jurul orei 14.00, la Biblioteca Centrală Universitară. Importanţa acestui discurs a fost subliniată de şeful statului român.

"Ţineţi cont că vicepreşedintele Biden va ţine la Bucureşti discursul care ţine de politica faţă de regiune. Este extrem de important şi poate, cu ocazia asta, cei care vorbesc de izolarea României înţeleg că se bălăcesc într-o minciună continuă", a sublinat miercuri Traian Băsescu în cadrul unei emisiuni difuzate la postul public de televiziune.

Citeşte şi Joe Biden, cel mai experimentat vicepreşedinte american