MENIU

Traian Băsescu: BEI va finanţa proiectul autostrăzii Bucureşti-Ploieşti

Foto: NewIn

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii au confirmat că, pentru următorii ani, vor pune la dispoziţia României câte un miliard de euro anual, BEI urmând să cofinanţeze şi proiectele autostrăzii Bucureşti-Ploieşti şi centurilor celor două oraşe.

"Vreau să precizez limpede şi fără dubii că, atât preşedintele, cât şi vicepreşedinţii BEI, au confirmat că pentru următorii ani au la dispoziţia României un miliard de euro anual, bani care sunt destinaţi să se constituie în suma pe care Guvernul ar trebui să o pună la dispoziţie pentru tragerile de fonduri alocate de Uniunea Europeană pentru programele structurale. Practic, pentru anii următori România nu trebuie să facă un efort bugetar pentru a-şi implementa programele pe care le are UE, ci un lucru simplu dar absolut necesar, să aibă proiectele gata pentru că sarcinile pe bugetul de stat sunt foarte mici, minimale, prin implicarea Băncii Europene de Investiţii", a explicat preşedintele Traian Băsescu.

În cadrul discuţiilor de la sediul Băncii Europene de Investiţii, şeful statului a reluat problema continuării unei finanţări începute de Guvernul României, pentru care Băsescu a solicitat la Bucureşti sprijin.

"Este vorba despre cele trei proiecte: autostrada Bucureşti-Ploieşti, centura Ploieştiului şi centura Bucureştiului. Aceste trei proiecte în prezentarea pe care eu am făcut-o cu ocazia vizitei preşedintelui Băncii Europene de Investiţii, au fost derulate respectându-se legislaţia europeană, chiar dacă ele au vizat finanţare din bugetul de stat", a spus şeful statului.

Preşedintele a solicitat conducerii Băncii să analizeze dacă, având în vedere utilizarea procedurilor Uniunii Europene, care sunt specifice şi BEI, poate prelua parte din finanţare pentru cele trei proiecte, considerând finanţarea de până acum ca fiind contribuţia părţii române.

"Astăzi răspunsul a fost da, se mai aşteaptă un punct de vedere al Comisiei, care trebuie să dea şi ea un aviz, ceea ce înseamnă că efortul bugetar se va reduce în partea a doua a anului, de când intră BEI, iar acei bani pot fi dirijaţi către alte proiecte de investiţii cu finanţare din bugetul de stat", a precizat Băsescu.