MENIU

Traian Băsescu a adoptat miercuri Codul de bune practici

Foto: Realitatea TV

Codul de bune practici privind comerţul produselor agroalimentare în hipermarketuri a fost promulgat de Traian Băsescu. Reprezentanţii marilor magazine s-au opus legii pentru că actul elimină sau micşorează taxele pe care producătorii autohtoni le plătesc ca să aibă acces în hipermarketuri.

Codul de bune practici elimină sau diminuează o serie de taxe impuse de hipermarketuri producătorilor români.

În primul rând se renunţă la taxa de intrare în magazin, cuprinsă între 1.000 şi 15.000 de euro. A fost eliminată şi taxa pentru modernizarea magazinelor sau serviciul de vânzare garantată. Dintre taxele care au fost diminuate, scade cea pentru lansarea de comenzi şi vânzare a produselor.
În plus, taxa de listare a produsului, până acum de 500 de euro pentru fiecare articol în parte, va fi pe viitor negociată.

Marile magazine sunt împotriva eliminării taxelor. Reprezentanţii hypermarketurilor au cerut preşedintelui să nu-şi dea acordul pe această lege şi ameninţă că vor refuza să mai cumpere marfă de la producătorii români. De asemenea, marile magazine preconizează scumpiri ale alimentelor, cauzate de termenul de 12 zile prevăzut pentru plata produselor.

De cealaltă parte, producătorii români consideră că legea va aduce ieftiniri ale alimentelor de până la 30%, din ianuarie anul viitor. Legea intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.