MENIU

Tradiţii străvechi în prima zi de Paşte

Foto: RTV

S-au transmis din bătrâni şi sunt păstrate cu sfinţenie în satele româneşti. Sunt tradiţiile şi obiceiurile din prima zi de Paşte.

Tradiţia spune că în dimineaţa primei zile de Paşte e bine să ne spălăm după un anumit ritual. Se pun într-un lighean un ou roşu şi o monedă de argint apoi se toarnă apă din fântână. În unele zone, în lighean se pune şi o crenguţă de busuioc. Bătrânii spun că aceast obicei te fereşte de boli.

În această zi, nici ouăle nu se ciocnesc la întâmplare. Tradiţia spune că persoana mai în vârstă, de obicei bărbatul, ciocneşte primul în timp ce rosteşte "Hristos a Înviat!" În popor se crede că dacă te rătăceşti în pădure şi-ţi aminteşti cu cine ai ciocnit primul oul de Paşte vei găsi imediat drumul de întoarcere. Totodată, credinţa populară spune că cei care ciocnesc ouă în această zi se vor întâlni pe lumea cealaltă. Fericiţi vor fi şi cei care descoperă un ou cu două gălbenuşuri, semn că se vor căsători în curând.

Tot în prima zi de Paşte, în Maramureş, copiii merg prin vecini ca să anunţe Învierea Domnului. Ei sunt primiţi cu ouă roşii. Cei superstiţioşi cred că pragul casei trebuie trecut mai întâi de un bărbat, pentru ca în casă să nu apară certuri.

În zona Câmpulung Moldovenesc, credincioşii merg la biserică pentru a sfinţi mâncarea. În plus, oamenii pun în coş o farfurie pe care sunt aşezate seminte de mac ce vor fi aruncate în râu pentru a alunga seceta. Tradiţia spune că în coş mai trebuie pusă şi sare ce va fi păstrată pentru a aduce belşug dar şi zăhăr care va fi folosit atunci când animalele se vor îmbolnăvi.

Se spune că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai. Şi asta pentru că în această zi uşile Raiului sunt deschise, iar ale iadului închise. Pe de altă parte, cel care se naşte în această zi va avea noroc toată viaţa.