MENIU

Tot mai mulţi români renunţă la mersul cu automobilul

Foto: RTV

Criza are şi părţile ei bune. Tot mai mulţi români redescoperă transportul mult mai economic, fie că vorbim de scutere sau de biciclete, fie de transportul în comun. Oricare din aceste variante scoate din trafic un număr foarte mare de autoturisme.

Scuterele par să fie afacerea momentului. În timp ce dealerii auto se plâng că vânzările scad de la o lună la alta, pe piaţa micilor vehicule pe 2 roţi se întâmplă contrariul.

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, în 2008 piaţa moto a crescut de cinci ori faţă de 2007, iar baza a fost vânzarea de scutere. Din aproape 16 mii de vehicule pe 2 roţi, 9.500 au fost scutere.

Biciclete revin şi ele la modă. Sunt economice, mult mai comode în trafic şi, mai mult decât motocicletele, sunt bune pentru sănătate.

Pentru bucureşteni s-a deschis şi un centru de închiriere, pe bulevardul Kogălniceanu, lângă Opera Naţională. Taxa pentru a folosi bicicleta o zi întreagă taxa este de 20 de lei. Vânzările de biciclete au crescut si ele. În ultimul an, numai în Bucureşti s-au vândut aproximativ 20 de mii de unităţi. În diverse momente şi din diferite motive, politicienii au urcat şi ei pe biciclete. Au făcut-o chiar şi doi foşti şefi ai guvernului, Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu.

Metroul este şi el o soluţie economică de transport. Este drept că nu întotdeauna comodă, mai ales la când sute de mii de oameni intră sau ies de la serviciu.

O garnitură de metrou plină însemnă aproximativ 300 de autoturisme care nu circulă. Asta în condiţiile în care, în Bucureşti se află în trafic aproape 1 milion şi jumătate de maşini.
Mai multe articole despre:
metrou maşină bicicletă transport în comun scuter