MENIU

Topul datornicilor "toxici" vânduţi de cea mai mare bancă

Foto: standard.ro

Cei mai mari datornici transferaţi de pe bilanţul BCR, cea mai mare bancă după active, sunt atât oameni de afaceri cât şi foşti funcţionari guvernamentali, de pe listă nelipsind nici regele rromilor Florea Cioabă.

Măsura bancherilor de la BCR are ca scop curăţarea bilanţului de creditele neperformante pentru a trece mai uşor în toamna aceasta de testul de stres. Cel mai mare credit vândut de BCR are o valoare de peste 800.000 de euro şi a fost acordat lui Mihai Flavius Dumitriu, un antreprenor din Piteşti, potrivit datelor înscrise în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare (AEGRM).

De altfel, Dumitriu a fost beneficiarul a patru credite, a căror valoare totală se ridică la 1,8 mil. euro, conform aceloraşi date de la ­AEGRM. Mihai Dumitriu a obţinut aceste finanţări în nume propriu, ca persoană fizică. Acesta deţine o firmă care se ocupă cu comerţul de piese şi accesorii pentru autovehicule.

Topul celor mai mari datornici se continuă cu Vladimir Cezar Dobre, care figurează cu un credit de aproape 760.000 de euro. Cezar Dobre a lucrat în cadrul Cancelariei primului-ministru în mandatul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Pe listă mai figurează şi cel supranumit regele rromilor, Florea Cioabă, care are un credit cu întârzieri la plată în valoare de 70.000 euro la BCR.

Banca a cesionat, în prima parte a lunii trecute, către Bucharest Financial Plazza (BFP) SRL - o subsidiară a grupului controlat de austriecii de la Erste - un portofoliu de credite neperformante de aproape 45 mil. euro. Această tranzacţie vine după una similară realizată la finele lunii martie. Cele două contracte de cesiune dintre BCR şi BFP au fost încheiate pe o perioadă de cinci ani. În AEGRM se precizează că sumele transferate includ valoarea creanţei cesionate, la care BFP "poate adăuga alte drepturi accesorii, spre exemplu, dobânzi, penalităţi etc.". Citeşte mai mult în Business Standard

 

Mai multe articole despre:
datornici