MENIU

Tonul roşu mediteranean va dispărea până în 2012

Foto: ecoworldly.com

O analiză asupra populaţiei de ton roşu mediteranean, realizată de WWF (World Wildlife Fund), arată că specia va dispărea până în 2012 dacă pescuitul nu va fi interzis. Organizaţia cere oprirea imediată a pescuitului pentru a împiedica dispariţia peştilor.

WWF spune că populaţia de ton se află în declin de peste zece ani şi va dispărea complet de pe faţa pământului în doar trei ani dacă managerii companiilor de pescuit şi autorităţile vor continua să ignore avertizările oamenilor de ştiinţă, potrivit cărora pescuitul trebuie să înceteze complet.

În 2007, populaţia adultă de ton, care include peşti de peste patru ani şi peste 35 de kg, era la 25% din nivelul de la mijlocul secolului. Peştii au scăzut şi ca dimensiune, în 2007 ei fiind cu 50% mai mici decât în anii 90. Potrivit WWF, acest tipar este întâlnit peste tot în Mediterană.

"Tonul roşu mediteranean dispare în timp ce noi vorbim şi totuşi pescătoriile îşi continuă sezonul ca şi cum ar fi totul bine. Este absurd şi nu există scuze pentru deschiderea sezonului de pescuit când specia de peşti ţintă este pe cale de dispariţie", a declarat dr. Sergi Tudela, de la WWf.

Declinul dramatic al tonului este atribuit mai ales cererii imense de pe piaţa de peşte, pescuitului ilegal şi pescuitului în afara sezonului.

Organizaţia de protecţia animalelor cere oprirea imediată a pescuitului, pentru  a lăsa specia să îşi revină. WWF afirmă că încetarea pescuitului în lunile mai şi iunie, când peştii depun icre, va ajuta foarte mult la protecţia speciei.

În noiembrie anul trecut, statele Uniunii Europene au semnat un acord pentru a stabili cotele de pescuit pentru tonul roşu. Din păcate, experţii sunt de părere că cotele sunt depăşite cu 47% de către pescătorii.
Mai multe articole despre:
UE peşti pescuit dispariţie specie ton WWF Mediterana