MENIU

Toate diplomele şi titlurile acordate de "Spiru Haret" sunt legale, susţine rectorul Bondrea

Foto: evz.ro

Toate diplomele de licenţă şi titlurile universitare acordate de Universitatea "Spiru Haret" (USH) sunt legale, iar instituţia de învăţământ îi cere ministrului Ecaterina Andronescu să înceteze atacurile publice asupra universităţii, a declarat vineri rectorul Aurelian Bondrea.

"Conform articolului 63 din Legea învăţământului din 1995, diplomele şi certificatele de studii eliberate de instituţiile de învăţământ superior pentru aceeaşi specializare sunt echivalente indiferent de forma de învăţământ absolvită", a motivat Bondrea.

Potrivit rectorului de la "Spiru Haret", instituţia pe care o conduce are peste 50 de specializări, dintre care 95% sunt acreditate, iar restul, autorizate.

De cealaltă parte, conform ministerului, dintre cele 31 de facultăţi ale universităţii, 26 sunt acreditate sau autorizate de instituţiile responsabile, cu menţiunea că avizele au fost obţinute, în majoritatea cazurilor, numai pentru programele de învăţământ la zi, însă universitatea are şi formele de învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă.

Rectorul de la "Spiru Haret" mai spune că pe nicio diplomă nu se trece forma de învăţământ absolvită şi că toate documentele de acest fel au aceeaşi valoare, indiferent de forma de învăţământ.

"Toţi profesorii care sunt la noi sunt trecuţi prin comisia de la Ministerul Educaţiei prin ordine ale miniştrilor, deci toţi funcţionează legal. Potrivit legii, nici nu mai e nevoie ca profesorii să meargă pentru atestare la Ministerul Educaţiei. Se încearcă să se ponegrească şi profesorii universitari. Cum îşi permite Ecaterina Andronescu să pună în discuţie academicieni şi mari profesori?", a declarat Aurelian Bondrea, cu referire la faptul că, potrivit ministerului, 92 de conferenţiari şi profesori au obţinut ilegal titlurile universitare.

Bondrea a mai precizat că universitatea face în continuare înscrieri, pentru că "nu are nevoie de nicio aprobare", şi le-a sugerat politicienilor să renunţe la a-şi face campanie electorală folosindu-se de acest subiect.

"Acum văd că se ocupă şi preşedintele ţării de . Geoană spune ce îi trece prin cap legat de Universitatea , iar Băsescu îi răspunde. O să mă trezesc că toţi preşedinţii de partide o să discute toată campania electorală numai despre noi. Poate nu au ce discuta. Eu nu am făcut apel la niciun partid şi nu am nevoie de sprijin politic", a spus rectorul de la "Spiru Haret".

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC) a întocmit lista cadrelor didactice de la Universitatea "Spiru Haret", anul universitar 2008-2009, listă ce include şi cei 92 de conferenţiari şi profesori despre care Ecaterina Andronescu spune că au primit ilegal aceste titluri.

Andronescu a precizat, pe 21 iulie, că Universitatea "Spiru Haret" a acordat ilegal 92 de titluri universitare de conferenţiar şi profesor, prin semnătura rectorului instituţiei, deşi era necesar avizul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare.