MENIU

Tinerii fără mijloace financiare ar putea fi ajutaţi să facă facultate dacă vor lucra pentru stat

Foto: rcc.edu

Studenţii fără mijloace financiare ar putea accesa, de la 1 octombrie, credite pentru terminarea facultăţii, şi ar putea să nu returneze o parte din banii împrumutaţi dacă acceptă să lucreze în folosul statului român, a precizat consilierul ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.

Creditele vor putea fi acordate prin intermediul unei agenţii care va funcţiona după o metodologie aflată, în prezent, în lucru. "Gândim această agenţie şi ca o investiţie a statului în capitalul uman, tocmai de aceea nu punem problema ca băncile, care au nevoie de garanţii materiale. Astfel, studenţii ar face credite pe 10-20 de ani, iar o parte din dobânzi sau din suma împrumutată ar fi acordate ca granturi sau burse, dacă sunt respectate anumite condiţii. De exemplu, dacă studenţii care apelează la credite îşi finalizează studiile la timp, cu rezultate bune şi acceptă să lucreze în folosul statului român, atunci nu trebuie să mai plătească o parte sau chiar toată suma împrumutată", explică Remus Pricopie.

Modul în care va funcţiona Agenţia nu a fost încă stabilit, deoarece există numeroase neajunsuri în acordarea unor astfel de credite fără garanţii materiale. "Nu ştim încă dacă Agenţia va fi un partener al băncilor private sau va fi o bancă de sine stătătoare. Analizăm, încă, alături de specialişti ai Băncii Mondiale, care dintre aceste soluţii este fezabilă", a mai spus Pricopie.