MENIU

The New York Times: Cazul Mutu poate afecta legitimitatea instanţelor sportive

Foto: skysports.com

Ziarul american scrie că gruparea Chelsea, susţinută de FIFA, încearcă în continuare să-l distrugă pe Adi Mutu, dar fotbalistul se poate adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului, situaţie care ar putea redefini puterile tribunalelor sportive, care au ajuns să fie propriii judecători şi juraţi.

Ecourile litigiului dintre Adrian Mutu şi Chelsea au ajuns dincolo de Ocean, într-o zonă în care "soccer"-ul este prea puţin popular. Totuşi, nu neapărat fenomenul fotbal îi interesează pe americani, ci mai ales obiectul disputei, judecate la nivel sportiv, cotidianul The New York Times fiind foarte vehement în acest sens.

"Adrian Mutu are toate calităţile pentru a fi un jucător remarcabil în lume, dar prea puţină experienţă de viaţă pentru a avea succes. Golurile marcate de el au câştigat partide jucate în România, Italia şi Anglia. Controlul său asupra balonului, mişcările şi îndrăzneala îl fac să fie venerat ca un erou. Totuşi, greşelile pe care le-a comis în viaţă, printre care consumul de cocaină şi cearta cu Jose Mourinho, au făcut să fie aproape de excluderea din sport într-o manieră fără precedent", scrie cotidianul american, în ediţia sa de azi.

Ziarul mai scrie că atacantul român poate apela la CEDO în litigiul său cu Chelsea, club care vrea să-l "distrugă", iar această acţiune ar putea afecta legimitatea tribunalelor sportive. "Jucătorul este urmărit cu o severitatea fără precedent de către Chelsea. A fost unul dintre primele transferuri mari realizate de către club, după ce Roman Abramovici a devenit patron. Claudio Ranieri, care era în acel moment antrenorul echipei, a fost înlocuit cu Mourinho, care nu avea o părere bună despre Mutu ca jucător sau ca om. Diferenţele dintre cei doi au devenit publice când Mutu a jucat un meci pentru România, deşi tehnicianul a spus că jucătorul este accidentat. Când Mutu s-a întors, Chelsea l-a supus unui test, iar acesta a arătat că atacantul a consumat cocaină. Contractul său a fost reziliat, iar o interpretare ar fi că patronul şi antrenorul au vrut să dea un exemplu sportului: toleranţă zero pentru consumatorii de droguri", mai scrie New York Times.

"Chelsea, care a fost sprijinită de FIFA, încă încearcă să-l distrugă", este de părere ziarul, care încheie optimist pentru inetrnaţionalul român: "Imaginile despre Mutu sunt contrastante. Acum este recăsătorit, are încă doi copii şi a refuzat oferte mari pentru a rămâne la Florenţa. Oricine crede că este încheiat cazul Chelsea versus Adrian Mutu se înşală. Între timp, cazul poate redefini puterile tribunalelor sportive, care au ajuns să fie propriii judecători şi juraţi".