MENIU

TGV made in România

foto: standard.ro

V-aţi gândit vreodată că aţi putea ajunge de la Bucureşti la Timişoara în mai puţin de trei ore şi plătind sub tariful unui bilet de avion? Un tren de mare viteză, după modelul celor care circulă în marile capitale europene, ar fi soluţia, iar ideea nu este deloc una utopică.

Dacă ţinem seama de planurile pe termen mediu ale Ministerului Transporturilor, finalizarea unui astfel de proiect ar putea fi posibilă cel mai devreme în 2024. Pe cât de mare este miza pentru un asemenea proiect, pe atât de costisitoare este şi investiţia.

Costurile ar putea fi cuprinse între 15 şi 20 milioane de euro pe kilometru, în funcţie de complexitatea traseului, iar dacă s-ar lua în calcul o distanţă de 500 kilometri pe teritoriul României, preţul total s-ar apropia de zece miliarde de euro, spun reprezentanţii din industrie.

Concretizarea acestei linii de mare viteză, care să lege Bucureştiul de Budapesta şi Constanţa, va genera însă dezvoltarea economică a marilor oraşe din România. În al doilea rând, se vor crea locuri de muncă într-un domeniu cu un înalt grad de calificare, este de părere Gabriel Stanciu, director general al Alstom Transport România, unul dintre jucătorii mari de pe această piaţă. Citeşte mai mult