MENIU

Terrierii britanici sunt pe cale de dispariţie

Foto: BNPS.CO.UK

Cei mai adorabili căţei din Marea Britanie, Sealyham Terriers, sunt pe cale de dispariţie întrucât numărul lor a scăzut dramatic.

Prinz şi Passat, doi băieţei în vârstă de doar 11 săptămâni, sunt doi dintre cei doar 43 născuţi anul trecut în Marea Britanie - un număr care i-a plasat în top trei al raselor de câini ameninţate cu dispariţia.

În aceeaşi perioadă s-au născut 45.233 de labradori.

Scăderea numărului de Sealyham este cauzat probabil de popularitatea mai mare a câinilor precum Shih-tzu, aflaţi "la modă".

Şi pentru că sunt atât de rari, potenţialii cumpărători nici măcar nu ştiu de existenţa micuţilor blănoşi, reducând şi mai mult cererea.

Această rasă înregistra odată peste 1.000 de naşteri pe an, însă acum 20 de ani numărul lor a scăzut rapid la 182, ajungând ca în 2008 să fie doar 43.

Sealyham Terrier este o rasă creată de căpitanul John Edwardes în anii 1800. Edwardes a amestecat o varietate de terrieri până când a realizat un căţel de un alb strălucitor, pentru a nu fi confundat de câinii săi otterhound cu o pradă.

Noua rasă a fost denumită după reşedinţa căpitanului, Sealyham House, din Wales, şi a devenit foarte populară între anii 1920 şi 1930.

Pufosul terrier a ajuns în familia regală britanică şi chiar la Hollywood, fiind animalul de companie al lui Elizabeth Taylor şi al lui Bette Davis. Sir Alfred Hitchock a folosit doi Sealyhams Terrier într-o scenă din filmul "Păsările".