MENIU

Tenis: Roger Federer a câştigat finala turneului Roland Garros

Foto: deadspin.com

Roger Federer a cucerit singurul trofeu de Grand Slam care îi lipsea din palmares: titlul la Roland Garros şi l-a egalat pe legendarul Pete Sampras în clasamentul celor mai multe turnee de Grand Slam câştigate, 14. Federer are chiar un avantaj în faţa lui Sampras, americanul nereuşind să se impună niciodată la openul francez.

"Pentru mine, aceasta a fost cea mai importantă victorie din cariera mea. Nu mi-a fost uşor să îmi înving emoţiile, dar am reuşit să depăşesc o mare presiune. Acum, pot să joc liniştit în restul carierei. Nimeni nu-mi va mai spune că nu am câştigat turneul Roland Garros", a spus Federer, care a avut un mesaj şi pentru învinsul său, Robin Soderling: "Ştiu că este greu să pierzi o finală, am simţit-o şi eu, însă Soderling are înainte tot viitorul".

Federer, care a izbucnit în lacrimi la finalul meciului şi a plâns şi în timp ce îşi ţinea discursul, a declarat că dedică acest trofeu soţiei sale, părinţilor săi, care au făcut tot posibilul ca el să ajungă un jucător de tenis, precum şi tuturor celor care l-au ajutat să trăiască bucurii pe teren. Trofeul i-a fost înmânat lui Federer de fostul mare campion Andre Agassi, ultimul jucător care a reuşit, înaintea elveţianului, să câştige cele 4 turnee de Grand Slam.

De partea cealaltă, finalistul Robin Soderling a declarat: "Mulţumesc pentru acest turneu minunat. A fost multă presiune pe umerii mei din partea publicului, dar m-a şi sprijinit mult. Nu ştiu cum să vă mulţumesc. Am glumit cu antrenorul meu înaintea meciului şi i-am spus că nimeni nu mă poate învinge de 10 ori la rând. Am greşit", a spus suedezul, referitor la faptul că Federer îl învinsese în precedentele 9 întâlniri. 

Federer s-a impus în faţa lui Robin Soderling cu scorul de 6-1, 7-6, 6-4.

Finala a avut şi incidente. Meciul a fost perturbat, la scorul de 6-1, 2-1, de un spectator care a încercat să-i pună ceva pe cap elveţianului. Spectatorul a fost scos de pe teren de forţele de ordine.

Federer a mai jucat de trei ori finala de la Roland Garros, de fiecare dată fiind învins de Rafael Nadal.

Totodată, Federer a devenit al şaselea tenismen din istorie care câştigă toate cele patru turnee de grand şlem, dupa Roy Emerson, Rod Laver, Andre Agassi, Fred Perry şi Don Budge.

De partea celaltă, Soderling, care l-a eliminat în turul 3 pe Rafael Nadal, a jucat prima finală de grand slam din carieră.

Mai multe articole despre:
Roger Federer finala Roland Garros Robin Soderling