MENIU

Taxa pentru studenţii străini de la medicină ar putea creşte de la 3.600 de dolari la 5.000 de euro

Foto: gandul.info

Taxa anuală pentru studenţii străini care se înscriu la universităţile de medicină şi farmacie din România ar putea creşte de la 3.600 de dolari la cel puţin 5.000 de euro, ca urmare a propunerilor făcute de rectori la întâlnirea cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Adronescu.

O altă propunere a rectorilor a fost legată de finanţarea universităţilor de medicină. "Dorim finanţare pe şi de studenţi, şi nu după numărul de studenţi din fiecare an de studii. Mai concret, dacă în anul I se finanţează 350 de studenţi, ulterior finanţarea să se facă tot pentru 350 de locuri, indiferent de numărul celor care rămân repetenţi până în anul VI. În prezent, se finanţează pentru fiecare student în parte din fiecare an, astfel că, pentru a obţine o finanţare mai mare, profesorii dădeau note de trecere chiar şi celor care nu meritau, pentru a avea în toţi anii de studiu cât mai mulţi studenţi", a precizat rectorul UMF Iaşi, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din Cluj Napoca, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova şi Iaşi, pentru a discuta, în principal, problemele legate de şcolarizarea studenţilor străini.

La începutul lunii mai, în mandatul lui Cristian Adomniţei, Ministerul Educaţiei a demarat o anchetă în urma unor sesizări primite de la autorităţile italiene, referitoare la mai mulţi stomatologi italieni care au obţinut diplomele de licenţă în timp ce profesau deja în Peninsulă şi, prin urmare, nu puteau fi în acelaşi timp şi în România, la studii. Printre neregulile descoperite s-au numărat înmatricularea unor studenţi direct în ani terminali şi acordarea arbitrară a dreptului de a studia doi ani într-unul singur.