MENIU

Taxa pentru Cotroceni ar trebui să prevină candidaturile neserioase, potrivit preşedintelui CNCD

Foto: blogspot.com

Autoritatea Electorală Permanentă vrea să reducă numărul candidaţilor la prezidenţialele din toamnă. Potrivit unui proiect de lege, orice prezidenţiabil ar avea de plătit, la depunerea candidaturii, 300.000 de euro, sau 1.200.000 de lei. "Scopul unei astfel de condiţii ar trebui să prevină candidaturile neserioase, dar legiuitorul nu poate să aducă atingere dreptului constituţional de a fi ales", atrage atenţia preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos.

"Scopul unei astfel de condiţii ar trebui să prevină candidaturile neserioase. Pe de altă parte, însă, legiuitorul nu poate să aducă atingere dreptului constituţional de a fi ales. Din acest punct de vedere trebuie analizată această posibilă prevedere şi condiţie într-un viitor proiect, când se stabileşte cuantumul acestei sume", a declarat, pentru REALITATEA.NET, Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

"La prima vedere, este o sumă destul de mare. Dacă luăm în considerare minorităţile naţionale, majoritatea ar fi în imposibilitate de a-şi desemna un candidat", a atras atenţia Csaba Ferenc Asztalos. 

Taxa ar avea rolul de a acoperi o parte din cheltuielile cu organizarea alegerilor şi ar putea fi returnată numai în condiţiile în care candidatul obţine suficiente voturi. 

Noile reguli pentru alegerea preşedintelui ar putea fi adoptate de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, a declarat democrat-liberalul, Mircea Toader, pentru , însă PD-L nu a luat, încă, în discuţie, aceste măsuri.