MENIU

Ţările din Balcani iau măsuri în faţa gripei porcine

Foto: dallasnews.com

Ţările din Balcani au decis să interzică importurile de porci sau carne de porc, printre alte măsuri destinate prevenirii declanşării unei epidemii de gripă porcină în regiune, unde deocamdată nu a fost semnalat niciun caz.

Guvernul croat a anunţat că va interzice aceste importuri de provenienţă din America de Nord şi de Sud. "Sistemul sanitar croat este pregătit să lupte împotriva apariţiei gripei porcine, fie că este vorba despre un caz izolat sau o epidemie", a asigurat premierul croat, Ivo Sanader.

După decizia OMS de a ridica luni seară nivelul de alertă de la 3 la 4 pe scara cu 6 faze, toţi pacienţii care prezintă simptome suspecte vor fi izolaţi, până la stabilirea unui diagnostic care exclude gripa porcină, a informat ministrul Sănătăţii, Darko Milinovic.

O măsură similară a fost luată şi la Belgrad. Ministerul sârb al Agriculturii a interzis pe o "perioadă ndeterminată" importurile de carne de porc şi porci vii. Măsurile de control au fost sporite pe aeroporturi, iar cetăţenii sârbi au fost sfătuiţi să nu se ducă în ţările în care se înregistrează cazuri de gripă porcină.

Guvernul din Muntenegru a interzis, de asemenea, importurile de acest gen din ţări din America de Nord şi de Sud, precum şi din ţările în care au apărut cazuri de gripă porcină. Albania a anunţat că a luat "măsurile necesare" pentru prevenirea epidemiei de gripă porcină. "Autorităţile urmează instrucţiunile OMS şi ordine precise date pentru consolidarea supravegherii, mai ales pe aeroporturi şi în porturile ţării", a spus un oficial al Sănătăţii.

Toate statele au format grupuri de lucru, pentru urmărirea situaţiei. În afară de Mexic, focarul epidemiei, care a făcut probabil peste 150 de morţi, cazuri de gripă porcină au fost înregistrate de la 24 aprilie în Statele Unite, Canada, Spania, Marea Britanie, Israel şi Noua Zeelandă.