MENIU

Tăriceanu susţine că Predoiu i-a spus că va demisiona după adoptarea Codurilor din Justiţie

Foto: NewsIn

După ce codul civil şi cel penal vor fi adoptate, ministrul Justiţiei îşi va da demisia. Declaraţia a fost făcută de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, prezent sâmbătă la Şcoala de iarnă a studenţilor liberali. Tăriceanu susţine că a aflat această veste chiar de la Cătălin Predoiu cu care a avut o discuţie. Ministrul Justiţiei nu a putut fi însă contactat pentru a comenta declaraţia.

"Cred că, în calitatea lui de jurist, îşi imaginează că numele lui va ajunge să fie indisolubil legat de cele patru Coduri - Codul civil şi cel penal şi Codul de procedură civilă şi  cel de procedură penală - pentru că ele vor fi adoptate în decursul mandatului său de ministru. Acesta este motivul pentru care, după părerea mea, într-un mod nedorit, a decis această atitudine de a face parte şi din actualul Guvern după ce a fost în Guvernul liberal", a spus Tăriceanu referindu-se la Cătălin Predoiu, la Şcoala de iarnă a studenţilor liberali de la Pârâul Rece-Predeal.

Tăriceanu a mărtusirit că a avut o discuţie cu Predoiu, fără a preciza data la care a avut loc, pe tema rămânerii în postul de ministru în Guvernul Boc, în care acesta i-ar fi zis că vrea să se întoarcă în PNL şi să renunţe la funcţia de ministru, după adoptarea celor patru Coduri. "Totodată trebuie să vă spun că am avut o discuţie cu el pe acest subiect, în care mi-am manifestat opoziţia mea şi a tuturor colegilor mei faţă de această atitudine, însă el ne-a spus - şi urmează să vedem dacă acest lucru se va întâmpla - că odată ce Codurile vor fi adoptate îşi va da demisia din funcţia de ministru, manifestându-şi dorinţa de a reveni în rândurile PNL. El mi-a spus: eu nu mă duc acolo ca ministru în calitate de reprezentant al PNL (...).  El vrea să facă o figură mai mult de tehnocrat în actualul Guvern, dar sigur că acum e poate prea devreme să tragem concluziile", a spus Tăriceanu.

Liderul PNL susţine că partidul va trebui să cântărească dezavantajele şi avantajele poziţiei ocupate de Predoiu. "Ministerul Justiţiei trebuie să avizeze orice hotărâre de Guvern, orice proiect de lege , orice ordonanţă care e aprobată de Guvern - deci el acolo poate să aibă şi un rol activ de a cenzura derapajele actualei puteri. Mi-aş dori foarte mult. Nu ştiu dacă el acolo are suficientă influenţă politică să facă acest lucru, dar n-ar fi rău pentru că domnul Boc are o serie de porniri şi de excese care depăşesc clar comportamentul cu adevărat democratic. (...) Rămâne să vedem", a punctat Tăriceanu principalul avantaj al rămânerii lui Predoiu în Guvern.

Liderul PNL a mai spus că cea mai importantă chestiune rămâne modalitatea în care vor fi adoptate cele patru Coduri, precizând că la nivelul PNL nu există susţinere pentru promovarea acestora prin asumarea răspunderii Guvernului şi că e nevoie de o dezbatere politică amplă.