MENIU

Tăriceanu: Raportul Sterling nu este un act acuzator la adresa mea sau a Guvernului

Tăriceanu: Eu nu pot să accept ca mandatul pe care l-am avut să fei umbrit de astfel de idei
Foto: wordpress.com

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că raportul Sterling nu este unul incriminator şi că acuzaţia care i-a fost adusă, de subminare a economiei naţionale, este o aberaţie. Mai mult, fostul premier a declarat că urmează să facă o plângere penală împotriva lui Mircea Toader, liderului deputaţilor PD-L.

"Comisia Sterling, sau mai degrabă subcomisia condusă de domnul deputat Iancu, a pregătit un raport pe baza analizei acceptelor pe care le-a efectuat. Acest raport a fost votat de o majoritate, colegii mei liberali au prezentat două opinii separate, în primul moment, la concluziile raportului, şi apoi la conţinutul raportului. Raportul conţine o serie de inadvertenţe, de neconcordanţe foarte grave, cu toate că raportul nu se constituie într-un act acuzator la adresa mea ca fost prim ministru sau la adresa Guvernului", a spus Tăriceanu.

"Sunt o serie de aspecte care sunt reliefate şi puse în sarcina Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale şi este de datoria acesteia să clarifice aceste chestiuni, dacă sunt chestiuni de natură legală sau nu", a completat Tăriceanu, în cadrul conferinţei de presă de marţi.

Potrivit fostului premier, acuzaţia de subminare a economiei naţionale este o aberaţie pentru simplul fapt că economia naţională a avut, în guvernarea Tăriceanu, cea mai înaltă rată de creştere a PIB-ului din ultimii patru ani.

"O astfel de acţiune nu trebuie judecată în termeni juridici. Este o făcătură politică din partea PD-L-ului, prin care PD-L încearcă să aştearnă o perdea de fum în faţa scandalurilor de corupţie de care este afectat", a spus fostul premier.

"Nu-mi rămâne decât să depun, în cursul acestei săptămâni, o plângere pentru afirmaţii calomnioase la adresa lui Mircea Toader", a afirmat Tăriceanu, menţionând că se va consulta cu avocaţii săi în această privinţă.

"Eu nu pot să accept ca mandatul pe care l-am avut să fie umbrit de astfel de idei", a mai spus fostul premier.

PD-L a cerut avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu pentru subminarea economiei naţionale. Pe de altă parte, Raportul deputaţilor din Subcomisia de industrii acuză nereguli în contractul dintre statul român şi compania canadiană Sterling Resources.

"Arhitectura instituţională din România prevede existenţa unor autorităţi independente tocmai pentru a nu apărea conflicte de interese. Acestea sunt sub autoritatea premierului în ceea ce priveşte bugetul şi, când au de trecut anumite acte normative pe care vor să le promoveze, ele trec prin Guvern. Luaţi legea şi citiţi-o!", a explicat Călin Popescu Tăriceanu, pe 15 iunie, adăugând, totodată, că decizia de acordare a licenţei poate fi găsită pe site-ul ANRM.

În luna februarie, presa a scris că, în octombrie 2008, Guvernul Tăriceanu oferise drept de explorare în Marea Neagră unei firme cu un capital de 200 de lei. Oficialii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale au precizat că era doar un act adiţional la un contract vechi al Sterling Resources.