MENIU

Târg de muncă pentru deţinuţi, organizat la Constanţa

Foto: RTV

Opt agenţi economici şi-au prezentat ofertele de muncă, pe 1 octombrie, la Târgul de muncă pentru deţinuţi, organizat la Casa de Cultură din Constanţa.

La târg au participat 20 de persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, care urmează să se libereze în maximum nouă luni. Majoritatea au activat în domeniile construcţii şi agricultură. Dintre aceştia, 12 deţin o calificare în meserii cum ar fi: vopsitor, mecanic sau conducător auto, tâmplar, sudor, zidar.

Oferta totală a fost de 74 de locuri de muncă, dintre care 14 pentru muncitori calificaţi şi 60 pentru necalificaţi. Cele mai multe posturi au fost cele din domeniul construcţiilor. "Nu am venit cu mari speranţe aici. Însă evenimentul a fost deosebit de interesant. Iar în urma discuţiilor cu participanţii în căutarea unui loc de muncă, am hotărât să şi angajăm doi dintre aceştia", a declarat Adelina Teodorescu, reprezentant al uneia dintre firmele participante la eveniment.

Dintre agenţii economici prezenţi, trei au în derulare contracte de colaborare cu Penitenciarul Poarta Albă, pentru utilizarea ca forţă de muncă a persoanelor private de libertate în regim semi-deschis.
"De doi ani colaborăm cu persoane private de libertate şi suntem foarte mulţumiţi de activitatea acestora. Drept urmare, una dintre persoanele cu care am lucrat a devenit, după liberare, angajat permanent cu carte de muncă", a declarat Gabriela Tudorache, reprezentant al unuia dintre angajatorii prezenţi.

"Acest târg pentru locuri de muncă este orientat, pe de o parte, către conştientizarea societăţii civile şi, implicit, a angajatorilor asupra eficienţei lucrului cu persoane private de libertate, iar, pe de altă parte, către pregătirea deţinuţilor pentru perioada post-detenţie", a declarat Cristina Pripp, şef serviciu asistenţă psihosocială în cadrul Penitenciarului Poarta Albă.

Acest eveniment este primul dintr-o serie de patru târguri pentru locuri de muncă dedicate persoanelor care au suferit o condamnare, celelalte trei urmând să aibă loc în cursul lunilor octombrie şi noiembrie la Craiova, Cluj şi Iaşi. Evenimentul, desfăşurat sub îndemnul: "E de bine pentru tine!", face parte din Proiectul "Continuarea dezvoltării sistemului de probaţiune din România" finanţat de Uniunea Europeană.