MENIU

Tânăra împuşcată sâmbătă la Teheran a devenit simbolul protestatarilor iranieni

Foto: RTV
Numele tinerei, Neda, simbolul revoltei din Iran, înseamnă în farsi ,"voce" sau "chemare"

Revolta iranienilor are acum un nume: Neda. Este numele tinerei împuşcate sâmbătă, în timpul protestelor de la Teheran. Un nume predestinat care înseamnă "voce" sau "chemare". Neda a fost împuşcată în inimă şi a căzut secerată chiar în faţa unui cameraman amator.

Neda Agha-Soltan avea 27 ani. Ieşise împreună cu tatăl ei să protesteze la Teheran. Martorii povestesc că a fost împuşcată de un lunetist, de pe acoperişul unei case.

Tânăra, supranumită "Vocea Iranului", a devenit simbolul revoltei iraninielor, atât în ţară, cât şi peste hotare. Postere cu chipul ei sunt purtate acum pe străzi de protestatari. La Istanbul, manifestanţii au fluturat poze cu chipul însângerat al femeii, strigând: "Aceasta este democraţia islamică".

Imaginile morţii tinerei Neda au fost postate pe Internet şi accesate de sute de mii de utilizatori. Bilanţul căutărilor pe Google al numelui “Neda” este, de asemenea, de ordinul sutelor de mii. Internetul a devenit alternativa de informare pentru iranieni. Cum presa străină a fost împiedicată să relateze de la Teheran, zeci de înregistrări video de amator au fost postate online. 

Mai multe articole despre:
Iran Neda