MENIU

Tabăra preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad a revendicat victoria

Foto: Realitatea TV

Actualul preşedinte al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad se îndreaptă spre un nou mandat. Tabăra sa a revendicat sâmbătă dimineaţă victoria. Potrivit rezultatelor parţiale, liderul de la Teheran s-a impus din primul tur al alegerilor prezidenţiale, în urma unei prezenţe masive la urne.

Imediat după închiderea urnelor au apărut şi primele reacţii. Principalul contracandidat al preşedintelui în exerciţiu, Mir Hossein Moussavi a revendicat victoria într-o conferinţă de presă.

"Conform rezultatelor pe care le-am obţinut din partea birourilor noastre de campanie din ţară câştigătorul, cu un avans considerabil, sunt eu", a declarat Mir Hossein Moussavi.

La nici o oră după aceste declaraţii, a apărut şi anunţul Comisiei Electorale. Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad obţinuse peste 65% din voturile exprimate şi numărate până atunci. Imediat străzile din Teheran au fost luate cu asalt de susţinătorii săi.

Ceilalţi doi candidaţi înscrişi în cursa prezidenţială au obţinut mai puţin de două procente fiecare. Scrutinul de vineri a beneficiat de o prezenţă masivă la vot. Circa 70% din cei peste 46 de milioane de iranieni cu drept de vot s-au prezentat la urne. Pentru a câştiga alegerile un candidat are nevoie de 50% plus unu din voturi. În caz contrar un al doilea tur de scrutin va fi organizat.