MENIU

T. Băsescu: Nu putem trece peste criză fără un împrumut - ASCULTĂ INTERVIUL COMPLET

FOTO: NewsIn
Interviu Traian Băsescu la Radio România Actualităţi
T. Băsescu: Nici eu nu mi-aş fi dorit un acord cu FMI

Împrumutul extern pe care România îl va contracta va fi unul pe termen mediu, de doi ani, cu dobândă mică, a declarat şeful statului. Traian Băsescu atenţionează însă că austeritatea trebuie să fie cuvântul de ordine pentru a face faţă crizei. Altfel, vom fi nevoiţi să împrumutăm mai mulţi bani.

Invitat la o ediţie specială la Radio România Actualităţi, preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că România nu va putea trece peste criză decât cu ajutorul unui împrumut.

"Nici eu nu mi-aş fi dorit un acord cu FMI", a declarat miercuri preşedintele Traian Băsescu. Acesta a adăugat că în urmă cu două luni, când afirma că România nu va nevoie de bani de la FMI, se baza pe experienţa unor specialişti în domeniu, însă acum şi-a schimbat părerea. Mai mult, Traian Băsescu a afirmat că este obligaţia sa de a propune soluţii, mai ales în perioada de criză.  

Traian Băsescu a atenţionat că austeritatea trebuie să fie cuvântul de ordine pentru a face faţă crizei. "Cu cât vom fi mai nesăbuiţi în resurse, cu atât vom împrumuta mai mult. Cu cât vom refuza să acceptăm măsuri de austeritate bugetară, cu atât banii care trebuie împrumutaţi vor fi mai mulţi", a spus şeful statului.

Preşedintele a precizat că în vara anului trecut România a fost atenţionată de Comisia Europeană printr-o scrisoare oficială că modul în care se gestionează bugetul este de natură să afecteze deficitul. Şi asta a făcut ca ţara noastră să intre într-un proces de supraveghere pentru depăşirea deficitul bugetar admis.

Preşedintele a atacat din nou vechiul Executiv, afirmând că Guvernul Tăriceanu este direct răspunzător pentru faptul că România va fi monitorizată de Uniunea Europeană pentru că a depăşit deficitul bugetar impus de 3%, mai ales din cauza risipei din 2008.

"România va fi atenţionată nu pentru că a depăşit deficitul bugetar maxim admis, de 3% pentru că ne-a forţat economia, ci pentru că a făcut o risipă", a mai spus Băsescu.

În acelaşi interviu, Traian Băsescu a atacat din nou trusturile de presă.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu preşedinte FMI împrumut