MENIU

Sursa virusului ucigaş din Mexic este în continuare un mister

Foto: timesonline.co.uk

Specialiştii din Mexic au observat prima dată un virus gripal nou şi ciudat după ce o femeie a murit în sudul statului Oaxaca la 13 aprilie, dar investigaţiile sunt departe de a descoperi originea unui focar care s-a răspândit apoi în întreaga lume.

Cazuri posibile de îmbolnăvire cu noua gripă porcină H1N1 au fost descoperite în mai multe locuri din Mexic, la sute de kilometri depărtare, la mijlocul lunii martie, ceea ce complică eforturile de căutare a sursei epidemiei despre care se crede că a ucis aproape 160 de oameni în Mexic.

Virusul, o nouă combinaţie între ADN-urile unor virusuri specifice porcilor, păsărilor şi oamenilor a apărut în Mexic în Oaxaca, Veracruz, în apropierea coastelor Golfului, în Baja California la graniţa cu SUA şi în statul Luis Potosi, din centrul ţării. Independent de cazurile pe care medicii mexicani au început să le observe, doi copii din California s-au îmbolnăvit de ceea ce ulterior, la sfârşitul lunii trecute, s-a dovedit a fi gripă porcină.

Multe dintre cazurile confirmate de gripă porcină din Mexic şi Statele Unite sunt provocate de virusuri identice din punct de vedere genetic, afirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Experţii spun că boala a apărut probabil la un porc infectat cu virusurile gripei umane şi aviare.

"La un moment dat, cineva dintr-o zonă rurală a intrat în contact cu un porc care era infectat, fie în timp ce era transportat, fie la abator", a spus dr. Joan Nichols de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Texas.

Chiar dacă s-ar stabili că virusul a pornit de la porc din Mexic, nu este exclus ca acesta să fi fost importat din Statele Unite. Mexicul este unul dintre cei mai mari importatori de porci americani din lume. Pe de altă parte, toate decesele s-au produs în Mexic, ceea ce ar putea arăta că boala a apărut acolo, spune Nichols.

Autorităţile mexicane au început să urmărească atent situaţia după moartea unei femei în Oaxaca, crezând iniţial că este vorba despre un coronavirus, din aceeaşi familie cu SARS, mai degrabă decât cu gripa. Printre cazurile descoperite ulterior, a fost un focar de lângă Perote, orăşel din statul Veracruz, despre care s-a aflat în 2 aprilie. Prezenţa în apropiere a unei imense ferme de porci gestionată de un procesator american a făcut ca acesta să fie considerat de unii epicentrul epidemiei.

Însă Guvernul mexican a respins această idee, iar autorităţile au inspectat fermele de porci din jurul oraşului şi nu au găsit animale suferind de boli respiratorii. De altfel, nicăieri în Mexic nu au fost găsiţi porci infectaţi cu virusul gripei porcine, a anunţat marţi guvernul într-un comunicat.
Mai multe articole despre:
Mexic virus epidemie focar porc gripă porcină