MENIU

SUBIECTE LA INFORMATICA LA BACALAUREAT SI MODELE DE REZOLVARE

<p>BACALAUREAT 2015. Subiecte şi baremele de corectare la Biologie, Chimie, Geografie şi Informatică</p>

SUBIECTE LA INFORMATICA LA BACALAUREAT SI MODELE DE REZOLVARE. Ultima probă la BACALAUREAT 2015, sesiunea de vară se încheie vineri pe 3 iulie cu o probă la alegere a profilului şi specializării proba E)d).

SUBIECTE LA INFORMATICA LA BACALAUREAT SI MODELE DE REZOLVARE. Elevii vor intră în examen (ora 8:30). Ministerul Educației va anunța baremele la proba de Informatică de la Bacalaureat 2015 în jurul orelor prânzului. Cu ajutorul acestor bareme la Informatică, elevii pot estima ce notă vor lua la această probă de la Bacalaureat 2015.

BACALAUREAT 2015 SUBIECTE INFORMATICĂ. Model subiecte Informatică

BACALAUREAT 2015 - Afişarea rezultatelor 

25 - 29 mai: Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

8 - 10 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

10-12 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

15–19 iunie: Evaluarea competenţelor digitale – proba D

22-26 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

29 iunie: Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

30 iunie: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

1 iulie: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

3 iulie: 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

7 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

8-9 iulie: Rezolvarea contestaţiilor

10 iulie: Afişarea rezultatelor finale 

Barem și Rezolvări Matematică la Bacalaureat 2015

BACALAUREAT 2015 Istorie: Subiecte și Bareme la Istorie la BAC 2015

BACALAUREAT 2015. În ceea ce priveşte desfăşurarea examenului de maturitate, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis că o parte dintre camerele video de la BAC-ul din această vară vor înregistra şi audio.

„5% dintre camerele video de la BAC-ul de anul acesta va înregistra şi audio. Există recomandarea Ministerului de a implementa şi sisteme audio. Mi se pare relevantă pregătirea elevilor, nu supravegherea”, a spus acesta.

Metodologia de organizare a Bac-ului prevede că se interzice candidaţilor să intre în sala cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

BACALAUREAT 2015. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Perle Bacalaureat 2015. "Profa nu ne preda nimic. Zice că are salariul prea mic"

BACALAUREAT 2015 SUBIECTE INFORMATICĂ. Absolvenţii de liceu promovează examenul de Bacalaureat 2015 dacă îndeplinesc următoarele condiţii:

- au susţinut probele de evaluare a competenţelor;

- au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Rezultatele vor fi afișate în 7 iulie, până la ora 16:00. Contestațiile trebuie să fie depuse în aceeași zi, urmând să fie soluționate între 8 și 9 iulie, iar rezultatele finale să fie publicate în 10 iulie.

La această sesiune a Bac-ului s-au înscris 168.945 de absolvenţi, cu peste 7.000 mai mulţi decât anul trecut. Există numeroși candidați - aproximativ 340.000 - care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat în anii trecuți, însă doar 25.000 dintre ei s-au înscris la examen pentru sesiunea iunie-iulie.

SUBIECTE BACALAUREAT 2015 INFORMATICĂ: Ce trebuie să știe candidații

(1) Accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30.

(2) Preşedintele comisiei din centrul de examen desemnează o comisie de control, formată din minimum două cadre didactice (dintre asistenţi sau membrii comisiei) şi personalul de pază de la intrarea în centrul de examen.

(3) La accesul candidaţilor în centrul de examen se procedează astfel:

- un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate, şi verifică dacă fotografiile corespund;

- candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen;

- candidaţii sunt atenţionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute;

- candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora.

(4) Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

(5) Sala de depozitare a obiectelor personale se va afla cât mai aproape de intrarea în centrul de examen şi va fi supravegheată de o persoană dintre asistenţi, desemnată de comisia de examen.

(6) După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi.

SUBIECTE BACALAUREAT 2015 INFORMATICĂ. Reguli la examen

Eventualele fraude sau tentative de fraudă, alte nereguli în desfăşurarea examenului, semnalate asistenţilor de către candidaţi sau sesizate de vicepreşedinte, secretar, membrii comisiei, de asistenţi sau de către delegaţii Comisiei Naţionale de Bacalaureat ori ai comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti, vor fi comunicate imediat preşedintelui comisiei. Acesta este obligat să verifice şi să ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidatului din examen.

Comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti va fi informată, imediat, despre orice situaţie specială.

În timpul desfăşurării probelor scrise, precum şi pe perioada evaluării probelor scrise, în sălile de examen şi în centrele zonale de evaluare au voie să intre numai:

a) preşedintele, vicepreşedintele, secretarul şi membrii comisiei din centrul de examen;

b) persoane delegate de către Comisia Naţională de Bacalaureat sau de comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti pentru a controla desfăşurarea corectă a examenului.

Art.61 - (1) După ce îşi încheie lucrările, candidaţii numerotează foile, sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini, de exemplu sub forma
3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenţi. După încheierea numerotării, candidaţii predau asistenţilor lucrările şi semnează pentru confirmarea predării lucrării şi a numărului de pagini.

(2) La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în carese află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit. Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

(3) La predarea lucrărilor, asistenţii barează spaţiile nescrise, verifică numărul de pagini şi îl trec în procesele-verbale de predare-primire pe care le semnează candidaţii, precum şi în rubrica prevăzută pe prima pagină a lucrării.

(4) Ciornele şi lucrările anulate se strâng separat şi se păstrează în centrul de examen.

(5) La finalizarea probei scrise, asistenţii predau, sub semnătură, lucrările scrise preşedintelui şi celorlalţi membri ai comisiei. Aceştia verifică dacă numărul lucrărilor predate corespunde cu numărul semnăturilor din procesul-verbal de predare a lucrărilor scrise, dacă numărul de pagini al fiecărei lucrări coincide cu cel înscris pe lucrare şi în procesul-verbal şi dacă au fost barate spaţiile nescrise.

(6) În cazul în care un candidat refuză să predea lucrarea scrisă, acest lucru se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenţi şi atrage după sine eliminarea candidatului din examen.

Barem și Rezolvări Matematică la Bacalaureat 2015. M1 M_mate-info - Matematică Informatică

Miercuri, la filiera teoretică, profilul real, elevii au primit o matrice la subiectul doi și o funcție la cel de-al treilea.

Fiecare subiect rezolvat în totalitate va fi punctat cu câte 30 de puncte, în timp ce 10 puncte sunt din oficiu.

Toate cele trei subiecte au fost împărțite în câte șase sub-puncte de câte 5 puncte. Toate subiectele sunt obligatorii.

Barem și Rezolvări Matematică la Bacalaureat 2015. M_şt-nat - Matematică Ştiinţe ale Naturii

Filiera teoretică, profilul real, specializarea științe ale naturii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

La primul subiect, de 30 de puncte, elevii au primit câteva ecuații, dar și mici probleme de geometrie.

La subiectul al doilea, elevii au avut de rezolvat o matrice, cu șase cerințe de câte cinci puncte.

La subiectul al treilea, absolvenții de liceu au primit o funcție.

Barem Bacalaureat 2015. Subiecte Limba și literatura română la BAC 2015

Subiecte Bacalaureat 2015. Real: Caracterizarea unui personaj din Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Preda

Subiectul I Bacalaureat 2015 Limba și literatura română (30 de puncte)

Analizarea unui text numit ”Trei Generații”, de Lucia Demetrius

Subiectul II Bacalaureat 2015 Limba și literatura română (30 de puncte)

Un text argumentativ despre importanța sportului

Subiectul III Bacalaureat 2015 Limba și literatura română (30 de puncte)

Caracterizarea unui personaj din Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu

Subiecte Bacalaureat 2015. Uman: Relația între două personaje în romanul interbelic
Subiectul I Bacalaureat 2015 Limba și literatura română (30 de puncte)

Analizarea unui text numit ”Trei Generații”, de Lucia Demetrius

Subiectul II Bacalaureat 2015 Limba și literatura română (30 de puncte)

Un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate

Subiectul III Bacalaureat 2015 Limba și literatura română (30 de puncte)

Relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic

SUBIECTE BACALAUREAT 2015 ISTORIE. Subiectul I Istorie

La primul subiect, cel de 30 de puncte, elevii au primit două fragmente din ”O istorie a românilor”, de I. Bulei, despre formarea Securității, respectiv despre procesul de destalinizare al României.

Pornind de la aceste surse, răspundeți la următoarele cerințe:

1. Numiți, din sursa A, instituția de represiune înființată în 1948 (2 puncte)

2. Precizați, din sursa B, o informație referitoare la relațiile economice ale statului român (2 puncte)

3. Numiți doi conducători politici la care se referă atât sursa A, cât și sursa B (6 puncte)

4. Scrieți, pe foaia de examen, litera corespunzătoare sursei care susține că atitudinea României față de Uniunea Sovietică este apreciată în occident (3 puncte)

5. Scrieți o relație cauză-efect stabilită între două informații selectate din sursa A, preciziând rolul fiecărei dintre aceste informații (7 puncte)

6. Prezentați alte două practici politice totlaitare utilizate în ROmânia, în afara celor la care se referă sursele date (6 puncte)

7. Menționați o asemănare între acțiunile desfășurate în România, în perioada postdecembristă (4 puncte)

SUBIECTE BACALAUREAT 2015 ISTORIE. Subiectul al II-lea Istorie

La subiectul al doilea, notat tot cu 30 de puncte, elevii au primit un text din ”Istoria României”, de M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ș. Papacostea, P. Teodor. Tema fragmentului a fost operațiunile românești din finalul Primului Război Mondial.

Cerințe:

1. Numiți generalul român, precizat în sursa dată (2 puncte)

2. Precizați secolul la care se referă sursa dată (2 puncte)

3. Menționați alianța și o acțiune diplomatică desfășurată de aceasta, precizate în sursa dată (6 puncte)

4. Menționați, din sursa dată, două acțiuni care au loc pe frontul de vest (6 puncte)

5. Formulați, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la evenimentele de pe frontul din Moldova, susținându-l cu două informații selectate din sursă (10 puncte)

6. Argumentați, printr-un fapt istoric relevant, afirmația conform căreia România se implică în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin acțiuni militare sau diplomatice (4 puncte)

SUBIECTE BACALAUREAT 2015 ISTORIE. Subiectul al III-lea Istorie

Elaborați, în aproximativ două pagini, un eseu despre spațiul românesc, de la autonomii locale la implciare în relațiile internaționale din Evul Mediu, având în vedere:

- menționarea a două autonomii locale, din spațiul românesc, din secolele al IX-lea - al XIII-lea

- menționarea a două cauze a înființării instituțiilor centrale medievale și precizarea unei instituții centrale din spațiul românesc

- prezentarea unei acțiuni diplomatice desfășurate de un reprezentant al spațiului românesc, în secolul al XV-lea

- formularea unui punct de vedere referitor la acțiunile militare desfășurate în spațiul românesc în secolul al XVI-lea și susținerea acestuia printr-un argument istoric

(30 de puncte)

ALTE ARTICOLE RELEVANTE DESPRE ULTIMA PROBĂ DE LA BAC 2015:

BACALAUREAT 2015 SUBIECTE FIZICĂ. Iată cum arată subiectele la Fizică la BAC

BACALAUREAT 2015 SUBIECTE GEOGRAFIE. Subiecte posibile

BACALAUREAT 2015 SUBIECTE INFORMATICĂ. Ultima probă la BAC - Modele subiecte

BACALAUREAT 2015 SUBIECTE BIOLOGIE. Ultima probă a BAC-ului

Subiecte Bacalaureat 2015 Anatomie - Biologie. Materia pe care au ales-o cei mai mulți elevi

SUBIECTE BACALAUREAT 2015 CHIMIE. Subiecte și BAREME la Chimie la BAC 2015

SUBIECTE BACALAUREAT 2015 INFORMATICĂ. Subiecte și BAREME Informatică la BAC 2015

SUBIECTE BACALAUREAT 2015 GEOGRAFIE: Subiecte și bareme la Geografie la BAC 2015

SUBIECTE BACALAUREAT 2015 BIOLOGIE. Subiecte și Bareme la Biologie la BAC 2015

BACALAUREAT 2015! Subiecte şi bareme la BIOLOGIE, INFORMATICA, GEOGRAFIE, FIZICĂ ȘI LOGICĂ 

SUBIECTE LA INFORMATICA LA BACALAUREAT SI MODELE DE REZOLVARE

BACALAUREAT 2015 SUBIECTE CHIMIE. BAC-ul continuă vineri cu ultima probă scrisă

BACALAUREAT 2015 SUBIECTE LOGICĂ. Subiectele primite la Logică

CONTINUTUL EXAMENULUI DE BACALAUREAT SI STABILIREA PROBELOR, potrivit Edu.ro.
Art.40 Disciplinele de studiu la care se organizeaza probele pentru examenul de
bacalaureat sunt stabilite conform legii.
Art.41 - (1) Examenul national de bacalaureat consta în sustinerea urmatoarelor
probe:
A. proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala în limba
româna;
B. proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala în limba
materna, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limba a minoritatilor
nationale.
C. proba de evaluare a competentelor lingvistice într-o limba de circulatie
internationala studiata pe parcursul învatamântului liceal.
D. proba de evaluare a competentelor digitale.
Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat -2011
_______________________________________________________________________________
Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat
E. probe scrise de evaluare a competentelor formate pe durata învatamântului
liceal, dupa cum urmeaza:
a) Proba scrisa la limba si literatura româna – proba comuna pentru elevii
de la toate filierele, profilurile si specializarile;
b) Proba scrisa la limba si literatura materna – proba comuna pentru elevii
de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile
liceale într-o limba a minoritatilor nationale;
c) O proba scrisa, diferentiata în functie de filiera, profil si specializare,
dupa cum urmeaza:
(i) matematica – pentru profilul real din filiera teoretica, pentru toate
profilurile din filiera tehnologica si pentru profilul militar si profilul
pedagogic - specializarea învatatori-educatoare, din filiera vocationala;
(ii) istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretica si pentru toate
profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celor
mentionate la punctul c) (i);
d) O proba scrisa la care elevul poate opta, în conformitate cu filiera,
profilul si specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse
în urmatoarele doua grupe:
(i) fizica, chimie, biologie sau informatica – pentru profilul real din
filiera teoretica, pentru profilul tehnic si profilul resurse naturale
si protectia mediului din filiera tehnologica si pentru profilul
militar din filiera vocationala;
(ii) geografie, filosofie, logica si argumentare, economie, psihologie si,
dupa caz, sociologie - pentru profilul umanist din filiera teoretica,
pentru profilul servicii din filiera tehnologica si pentru toate
profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celui
mentionat la punctul d) (i).
(2) Aprobarea programelor disciplinelor de examen se face prin ordin al ministrului
educatiei, cercetarii, tineretului i sportului.
(3) Candidatii pot alege pentru probele scrise de la E. d) una dintre disciplinele
studiate în liceu, din lista stabilita în prezenta metodologie pentru fiecare
filiera/profil/specializare/ calificare profesionala.
Art.42 - (1) Pentru candidatii proveniti din promotiile anterioare, se face asimilarea
specializarii absolvite cu una dintre specializarile/calificarile profesionale în vigoare
pentru promotia curenta.
(2) Pentru filiera teoretica, promotiile de la învatamânt de zi, de pâna în anul 2002
inclusiv, sau de la învatamânt seral sau cu frecventa redusa, de pâna în anul 2003
inclusiv, asimilarea specializarilor se face astfel:
Specializare Specializare asimilata Profilul /filiera actuale
Limbi moderne
Limbi clasice
Filologie Umanist/filiera teoretica
Istorie – stiinte sociale Stiinte sociale Umanist/filiera teoretica
Matematica - fizica Matematica – informatica Real/filiera teoretica
Fizica – chimie
Chimie - biologie
Stiinte ale naturii Real/filiera teoretica
Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat -2011
_______________________________________________________________________________

(3) Pentru filierele tehnologica si vocationala, asimilarea specializarilor se face de
catre comisia de bacalaureat judeteana/a municipiului Bucuresti, dupa analiza
comparativa a planurilor-cadru parcurse de candidat si a planurilor-cadru în vigoare
pentru absolventii promotiei 2011.
Art.43 - (1) Subiectele pentru probele scrise de examen se elaboreaza de catre
Centrul National de Evaluare i Examinare si se stabilesc tinându-se seama de
urmatoarele criterii:
a) sa fie în concordanta cu programele scolare si cu programele de bacalaureat,
aprobate si publicate de MECTS;
b) sa fie proiectate astfel încât tratarea lor sa valorifice capacitatea candidatilor de
analiza, de sinteza, de generalizare si abstractizare din partea candidatilor;
c) sa asigure o cuprindere echilibrata a materiei studiate, sa aiba grad de complexitate
corespunzator continutului programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate în timpul
stabilit, sa solicite demonstrarea competentelor prevazute în aceste programe;
d) sa permita tratarea lor în timpul acordat candidatilor pentru rezolvare la probele
scrise: 3 ore;
(2) Baremele de evaluare si de notare se elaboreaza de catre Centrul National de
Evaluare i Examinare astfel încât sa se asigure unitatea de evaluare la nivel national.
Art.44 - (1) Subiectele pentru probele A) si B), de evaluare a competentelor
lingvistice de comunicare orala în limba româna, respectiv în limba materna se
elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare i Examinare.
(2) Subiectele cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si
itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat.
(3) Subiectele mentionate la alin. (1) vor avea un grad de complexitate care sa permita
tratarea lor integrala în maximum 10-15 minute.
Art.45 (1) La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice într-o limba de
circulatie internationala studiata pe parcursul învatamântului liceal, elevii pot alege
oricare limba moderna studiata în liceu, indiferent daca a fost studiata drept limba 1,
limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, daca a fost studiata în regim normal, intensiv,
bilingv ori daca a fost disciplina obligatorie sau optionala.
(2) Evaluarea competentei lingvistice într-o limba de circulatie internationala se face
prin trei tipuri de probe, dupa cum urmeaza:
a) proba scrisa;
b) proba orala;
c) proba de întelegere a unui text audiat;
(3) Durata probelor menionate la alin. (2), care compun proba de evaluare a
competenelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala, modalitatea de
desfaurare si evaluare a probei, precum si corelarea punctajelor obinute cu nivelurile
de competena acordate candidailor vor fi stabilite printr-o procedura elaborata de
Centrul Naional de Evaluare i Examinare, în concordana cu Cadrul European
Comun de Referinta pentru Limbi. Procedura va fi publicata pe web-site pâna la data
de 1 noiembrie 2010.
(4) Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice într-o limba
de circulatie internationala studiata în liceu sunt elaborate de Centrul National de
Evaluare i Examinare, astfel încât sa permita stabilirea, pentru fiecare candidat, a
nivelului corespunzator Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi.
(5) Elevii care promoveaza, pe parcursul învatamântului preuniversitar, examene
cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice în limbi
straine, au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste
Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat -2011
_______________________________________________________________________________

examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului
educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.
Art.46 (1) Subiectele pentru proba D, de evaluare a competentelor digitale, se
stabilesc de Centrul National de Evaluare i Examinare, în conformitate cu programa
de bacalaureat, elaborata pe baza programei scolare a disciplinei “Tehnologia
Informatiei si a Comunicatiilor”, studiata în trunchiul comun, la toate filierele,
profilurile si specializarile, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a.
(2) Durata probei D, de evaluare a competentelor digitale, modalitatea de desfasurare
si evaluare a probei vor fi stabilite printr-o procedura elaborata de Centrul National de
Evaluare i Examinare, în concordanta cu standardele europene, care va fi publicata
pe web-site pâna la data de 1 noiembrie 2010;
(3) Elevii care promoveaza, pe parcursul învatamântului preuniversitar, examene cu
recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale, au dreptul la
recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si
conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii,
tineretului i sportului.
Art.47 – (1) Subiectele pentru toate probele examenului de bacalaureat se clasifica
în categoria documentelor secret de serviciu din momentul demararii actiunii de
elaborare a acestora si pâna în momentul în care devin publice.
(2) Toate actiunile referitoare la elaborarea, traducerea si transmiterea catre
unitatile de învatamânt liceal/centrele de examen a subiectelor vor fi mentionate în
proceduri separate, care se vor elabora de catre Centrul National de Evaluare i
Examinare, în concordanta cu legislatia în vigoare.
(3) Centrul National de Evaluare i Examinare asigura traducerea variantelor de
subiecte în limbile minoritatilor nationale.
(4) Centrul National de Evaluare i Examinare va posta pe web-site structura
subiectelor pentru probele examenului de bacalaureat, precum si precizarile
metodologice referitoare la cerinte si la modalitatile de evaluare ale acestora la data de
1 noiembrie 2010.
VI. ORGANIZAREA SI DESFASURAREA PROBELOR
Probele de certificare a competentelor lingvistice si digitale
Art.48 - (1) La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala
în limba româna, respectiv în limba materna, precum si la proba orala din cadrul
probei C, de evaluare a competentelor lingvistice într-o limba de circulatie
internationala studiata în liceu, candidatii intra în sala de examen în ordinea afisata,
respectându-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa. Fiecare
candidat prezinta comisiei documentul de identitate. Comisia de bacalaureat verifica
identitatea fiecarui candidat.
(2) Se interzice candidatilor sa patrunda în sala cu orice fel de lucrari: manuale,
dictionare, notite, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea
subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de
comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale
interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre
presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite
sau nu.
(3) La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hârtie stampilata
pentru ciorna.
Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat -2011
_______________________________________________________________________________

(4) Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat câte 15 minute,
iar pentru sustinerea acestora în fata comisiei, câte10 – 15 minute.
(5) La examenul oral de limba si literatura maghiara (proba B) candidatii pot folosi
culegeri de texte. Pentru a preveni eventuale fraude, acestea vor fi verificate înainte de
începerea examenului de catre comisia de examinare.
(6) Dupa sustinerea probei, candidatul preda ciorna semnata si biletul de examen.
(7) Eventualele fraude sau tentative de frauda la probele orale vor fi comunicate
imediat presedintelui comisiei. Acesta este obligat sa verifice si sa ia masurile ce se
impun, care pot merge pâna la eliminarea candidatului din examen.
(8) Comisia de bacalaureat judeteana/a municipiului Bucuresti va fi informata,
imediat, despre orice situatie speciala.
Art.49 – (1) În conformitate cu procedura stabilita de Centrul National de Evaluare i
Examinare, comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale,
organizata la nivelul unitatii de învatamânt liceal, realizeaza planificarea celor trei
tipuri de probe care compun proba de evaluare a competentei lingvistice într-o limba
de circulatie internationala, precum si planificarea nominala a elevilor, pentru
sustinerea acestora. Planificarea probelor se face în perioada prevazuta de calendarul
examenului de bacalaureat.
(2) Subiectele pentru proba de evaluare a competentelor lingvistice într-o limba de
circulatie internationala studiata în liceu sunt transmise unitatilor de învatamânt
liceal, conform procedurii mentionate la alin. (1).
Art.50 – (1) Salile în care se desfasoara proba de întelegere a unui text audiat, din
cadrul probei C, de evaluare a competentelor lingvistice într-o limba de circulatie
internationala studiata în liceu, vor fi pregatite de comisia de bacalaureat din unitatea
de învatamânt liceal, în conformitate cu prevederile Art. 54 din prezenta metodologie.
(2) Înaintea intrarii în sali pentru proba de întelegere a unui text audiat, din cadrul
probei C, de evaluare a competentelor lingvistice într-o limba de circulatie
internationala studiata în liceu, presedintele comisiei din unitatea de învatamânt liceal
instruieste asistentii în legatura cu îndatoririle ce le revin, cu prevederile metodologiei
de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat si ale procedurii transmise
de Centrul National de Evaluare i Examinare, cu informatiile pe care trebuie sa le
furnizeze candidatilor aflati în sali.
(3) La încheierea instructajului, participantii vor semna un proces-verbal, care se
va arhiva, alaturi de celelalte documente ale examenului.
(4) Candidatii sunt repartizati în sali, în ordine alfabetica, câte unul în banca,
conform planificarii facute de comisia de bacalaureat pentru evaluarea competentelor
lingvistice si digitale, organizata la nivelul unitatii de învatamânt. Asistentii verifica
documentul de identitate al fiecarui candidat aflat în sala.
(5) Se interzice candidatilor sa patrunda în sala cu orice fel de lucrari: manuale,
dictionare, notite, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea
subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de
comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale
interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre
presedintele comisiei, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.
(6) Înainte de aducerea subiectelor în sali, asistentii vor explica elevilor modul de
desfasurare a probei si modul de completare a datelor personale pe foaia tipizata.
(7) Înainte de aducerea subiectelor în sali, fiecare candidat primeste o coala de
hârtie tipizata, pe care îsi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate
prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate si
completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit.
Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat -2011
_______________________________________________________________________________

(8) La ora stabilita pentru începerea probei, textul înregistrat pe o caseta sau pe un
CD este audiat de doua ori. Pe masura ce audiaza textul, elevii încep rezolvarea
subiectelor. Timpul total alocat pentru rezolvarea subiectelor este stabilit prin
procedura menionata la Art.45, alin.(3).
(9) Dupa ce îsi încheie lucrarile, candidatii numeroteaza foile, sub îndrumarea
asistentilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în coltul din dreapta,
indicând pagina curenta si numarul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5,
pentru pagina a treia, daca elevul a scris în total cinci pagini. Se vor numerota toate
paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri,
partea nescrisa fiind barata de catre asistenti.
(10) Dupa încheierea numerotarii, candidatii predau asistentilor lucrarile si
semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini. Coltul colii
tipizate va fi lipit, în prezenta candidatului, numai dupa ce asistentii din sali au
verificat identitatea candidatilor si dupa ce acestia semneaza în interiorul portiunii
care urmeaza a fi sigilata.
(11) La predarea lucrarilor, asistentii bareaza spatiile nescrise, verifica numarul de
pagini si îl trec în procesele-verbale de predare-primire pe care le semneaza candidatii,
precum si în rubrica prevazuta pe prima pagina a lucrarii.
(12) La expirarea timpului acordat pentru rezolvarea subiectelor, candidatii predau
lucrarile în faza în care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. Trei
candidati ramân în sala pâna la predarea ultimei lucrari.
(13) În cazul în care un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, acest lucru se
consemneaza într-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenti si atrage dupa sine
eliminarea candidatului din examen.
(14) În timpul desfasurarii probei, asistentii raspund de asigurarea ordinii si a
linistii în sala de clasa, de respectarea de catre candidati a tuturor prevederilor
prezentei metodologii. Asistentii au obligatia sa verifice daca elevii au patruns în sala
cu materiale interzise prin prezenta metodologie sau cu alte materiale care le-ar
permite sau facilita rezolvarea subiectelor de examen si sa ia masurile ce se impun,
conform prevederilor prezentei metodologii. De asemenea, asistentii nu permit
candidatilor sa comunice în niciun fel între ei sau cu exteriorul si sesizeaza
presedintele comisiei asupra oricarei încalcari a prezentei metodologii.
(15) Eventualele fraude sau tentative de frauda, alte nereguli în desfasurarea
examenului, semnalate asistentilor de catre candidati sau sesizate de vicepresedinte,
secretar, membrii comisiei, de asistenti sau de catre delegatii Comisiei Nationale de
Bacalaureat ori ai comisiei judetene/a municipiului Bucuresti, vor fi comunicate
imediat presedintelui comisiei. Acesta este obligat sa verifice si sa ia masurile ce se
impun, care pot merge pâna la eliminarea candidatului din examen.
(16) La finalizarea probei, asistentii predau, sub semnatura, lucrarile scrise
presedintelui si celorlalti membri ai comisiei. Acestia verifica daca numarul lucrarilor
predate corespunde cu numarul semnaturilor din procesul-verbal de predare a
lucrarilor scrise, daca numarul de pagini al fiecarei lucrari coincide cu cel înscris pe
lucrare si în procesul-verbal si daca au fost barate spatiile nescrise.
Art.51 – (1) Proba scrisa din cadrul probei C, de evaluare a competentelor lingvistice
într-o limba de circulatie internationala studiata în liceu, se desfasoara la data
stabilita de comisia de bacalaureat din unitatea de învatamânt liceal, în baza
procedurii stabilite de Centrul National de Evaluare i Examinare.
(2) La organizarea probei mentionate la alin. (1), se vor respecta prevederile referitoare
la organizarea si desfasurarea probelor scrise, prevazute în prezenta metodologie.
Art.52 - (1) În conformitate cu procedura stabilita de Centrul National de Evaluare i
Examinare, comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale,
Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat -2011
_______________________________________________________________________________

organizata la nivelul unitatii de învatamânt liceal realizeaza planificarea probei de
evaluare a competentelor digitale precum si planificarea nominala a elevilor, pentru
sustinerea acestora. Planificarea probelor se face în perioada prevazuta de calendarul
examenului de bacalaureat.
(2) Proba D, de evaluare a competentelor digitale, se desfasoara în laboratoarele de
informatica din unitatile de învatamânt liceal.
(3) Subiectele pentru proba de evaluare a competentelor digitale sunt transmise
unitatilor de învatamânt liceal, conform procedurii mentionate la alin. (1).
Art.53 –(1) Comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si
digitale, organizata la nivelul unitatii de învatamânt liceal, asigura, înaintea probei de
evaluare a competentelor digitale, pregatirea laboratoarelor de informatica si a
calculatoarelor pentru buna desfasurare a acesteia. Comisia se va asigura ca toate
calculatoarele au softul necesar pentru rezolvarea subiectelor, în conformitate cu
programa de bacalaureat pentru proba de evaluare a competentelor digitale, ca exista
conectare la internet pentru fiecare calculator etc. Totodata, la pregatirea
calculatoarelor se va avea în vedere ca, în timpul probei, candidatii sa nu poata
comunica între ei prin calculator si ca toate calculatoarele sa aiba aceeasi informatie
pentru toti candidatii.
(2) Salile în care se desfasoara proba de evaluare a competentelor digitale vor fi
pregatite de comisia de bacalaureat din unitatea de învatamânt liceal si în sensul
respectarii prevederilor Art. 54 din prezenta metodologie.
(3) Înaintea intrarii în laboratoarele de informatica pentru proba de evaluare a
competentelor digitale, presedintele comisiei din unitatea de învatamânt liceal
instruieste asistentii în legatura cu îndatoririle ce le revin, cu prevederile metodologiei
de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat si ale procedurii transmise
de Centrul National de Evaluare i Examinare, cu informatiile pe care trebuie sa le
furnizeze candidatilor aflati în sali.
(4) La încheierea instructajului, participantii vor semna un proces-verbal, care se
va arhiva, alaturi de celelalte documente ale examenului.
(5) Candidatii sunt repartizati în sali, în ordine alfabetica, câte unul la calculator,
conform planificarii facute de comisia de bacalaureat pentru evaluarea competentelor,
organizata la nivelul unitatii de învatamânt. Asistentii verifica documentul de
identitate al fiecarui candidat aflat în sala.
(6) Se interzice candidatilor sa patrunda în sala cu orice fel de lucrari: manuale,
dictionare, notite, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea
subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de stocare a
informatiei, de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la
introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a
candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele
interzise au fost folosite sau nu.
(7) Înainte de aducerea subiectelor în sali, asistentii vor explica elevilor modul de
desfasurare a probei si modul de completare a datelor personale pe foaia tipizata.
(8) La finalul probei, în functie de procedurile stabilite de Centrul National de
Evaluare i Examinare, candidatii vor preda asistentilor foile pe care au rezolvat
subiectul sau vor furniza comisiei un folder în care vor memora produsele software
obtinute prin rezolvarea subiectelor propuse, precum si un fisier în care vor nota
raspunsuri la eventualele întrebari continute în subiecte. Acestea constituie
documente de examen.
(9) În timpul desfasurarii probei, asistentii raspund de asigurarea ordinii si a
linistii în sala în care se desfasoara proba, de respectarea de catre candidati a tuturor
prevederilor prezentei metodologii. Asistentii au obligatia sa verifice daca elevii au
patruns în sala cu materiale interzise prin prezenta metodologie sau cu alte materiale
Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat -2011
_______________________________________________________________________________
care le-ar permite sau facilita rezolvarea subiectelor de examen si sa ia masurile ce se
impun, conform prevederilor prezentei metodologii. De asemenea, asistentii nu permit
candidatilor sa comunice în niciun fel între ei sau cu exteriorul si sesizeaza
presedintele comisiei asupra oricarei încalcari a prezentei metodologii.
(10) Eventualele fraude sau tentative de frauda, alte nereguli în desfasurarea
examenului, semnalate asistentilor de catre candidati sau sesizate de vicepresedinte,
secretar, membrii comisiei, de asistenti sau de catre delegatii Comisiei Nationale de
Bacalaureat ori ai comisiei judetene/a municipiului Bucuresti, vor fi comunicate
imediat presedintelui comisiei. Acesta este obligat sa verifice si sa ia masurile ce se
impun, care pot merge pâna la eliminarea candidatului din examen.
(11) Prevederile de la alin. (7), (9)-(13) ale Art. 50 se aplica si pentru rezolvarea în
scris a subiectelor de la proba de evaluare a competentelor digitale.
(12) La finalizarea probei, asistentii predau presedintelui si celorlalti membri ai
comisiei, lucrarile scrise, sub semnatura. Acestia verifica daca numarul lucrarilor
predate corespunde cu numarul semnaturilor din procesul-verbal de predare a
lucrarilor scrise, daca numarul de pagini al fiecarei lucrari coincide cu cel înscris pe
lucrare si în procesul-verbal si daca au fost barate spatiile nescrise.
Probele scrise
Art.54 - (1) La probele scrise, salile vor fi, în prealabil, adaptate acestor activitati, prin:
a) dotarea corespunzatoare; se va avea în vedere amenajarea salilor, astfel încât, de
regula, în fiecare sala de examen sa existe cel putin 15 candidati;
b) eliminarea oricaror materiale didactice care i-ar putea influenta pe candidati în
elaborarea raspunsurilor orale sau a lucrarilor scrise;
c) afisarea pe usa fiecarei sali a listei nominale cu candidatii repartizati în sala
respectiva si a prevederilor metodologiei, care îi informeaza pe acestia ca patrunderea
în sala cu materiale ajutatoare, cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de
calcul sau de comunicare, frauda sau tentativa de frauda atrag dupa sine eliminarea
din examen;
d) afisarea, pe usa fiecarei sali, a prevederilor din metodologie care îi informeaza pe
elevi ca subiectele rezolvate pe ciorna sau pe foaia cu subiectele fotocopiate nu se iau
în considerare.
(2) Comisia din centrul de examen va lua toate masurile ca si în celelalte spatii la
care au acces candidatii, înainte sau în timpul examenului, sa nu se afle materiale
care pot ajuta candidatii la elaborarea raspunsurilor.
Art.55 - (1) Înaintea intrarii în sali, presedintele comisiei din centrul de
examen instruieste asistentii în legatura cu îndatoririle ce le revin, cu prevederile
metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat, cu informatiile
pe care trebuie sa le furnizeze candidatilor aflati în sali.
(2) La încheierea instructajului, participantii vor semna un proces-verbal, care se
va arhiva, alaturi de celelalte documente ale examenului.
(3) Repartizarea în sali a celor doi asistenti – cadre didactice de alta specialitate
decât cea la care se sustine examenul, din alta unitate de învatamânt decât cea din
care provin candidatii, se face de catre presedintele comisiei, prin tragere la sorti, în
ziua fiecarei probe, cu trei sferturi de ora înainte de începerea acesteia, luându-se
masuri sa nu ramâna aceleasi formatii de asistenta în zile diferite si nici aceiasi
asistenti pentru aceleasi sali, la probe diferite.
(4) Asistentii, care intra în sali dupa ce au fost instruiti si au semnat fisa de
atributii, primesc din partea presedintelui listele cu candidatii, procesul-verbal de
predare-primire a lucrarilor scrise, hârtie tipizata pentru lucrari si hârtie stampilata
Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat -2011
_______________________________________________________________________________
pentru ciorne. Numarul de coli de examen si numarul de coli pentru ciorne, primite
pentru fiecare sala de examen, vor fi consemnate în procesul-verbal de instruire, care
va fi semnat de fiecare asistent în parte si de presedintele comisiei.
(5) Se interzice asistentilor sa patrunda în sala cu telefoane mobile sau cu mijloace
electronice de calcul sau de comunicare, precum si cu ziare, reviste, carti etc.
Art.56 - (1) Accesul candidatilor în sali este permis pe baza actului de identitate, cel
mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.
(2) Se interzice candidatilor sa patrunda în sala cu orice fel de lucrari: manuale,
dictionare, notite, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea
subiectelor, precum si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.
Asistentii vor verifica respectarea acestei prevederi înainte de aducerea subiectelor în
sali. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în
sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele
comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu,
si, dupa caz, la sanctionarea asistentilor.
(3) Înainte de aducerea subiectelor în sali, asistentii vor explica elevilor modul de
desfasurare a probei si modul de completare a datelor personale pe foaia tipizata.
Candidatii se aseaza câte unul în banca, în ordine alfabetica, în functie de disciplina
si de tipul de subiect primit, conform listelor afisate. Fiecare candidat primeste o coala
de hârtie tipizata, pe care îsi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate
prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate si
completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit. Coltul colii tipizate va
fi lipit, dupa distribuirea subiectelor în sali, numai dupa ce asistentii din sali au
verificat identitatea candidatilor, dupa completarea corecta a tuturor datelor prevazute
si dupa ce acestia semneaza în interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata. Colturile
lucrarilor vor fi lipite numai dupa ce candidatii au început sa scrie pe foaia de concurs
rezolvarea subiectelor. Procedura anterioara se repeta pentru toate colile tipizate
utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea. Candidatii vor primi atâtea coli tipizate
si ciorne marcate cu stampila “Bacalaureat 2011 – C.E.” câte le sunt necesare. Pentru
lipirea coltului lucrarii se va folosi lipici sau acelasi tip de etichete autocolante, pentru
toate centrele de examen dintr-un judet.
(4) Presedintele comisiei aplica stampila-tip “Bacalaureat 2011 – C.E.” peste coltul
închis si lipit al lucrarii. În cazul în care se organizeaza o subcomisie în alta locatie,
stampila este aplicata de catre membrul comisiei din centrul de examen, desemnat
pentru a participa la examen în acea subcomisie. Aceste operatii se vor încheia
înaintea iesirii primului candidat din sala de examen.
(5) Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se
sigileaza, precum si orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrarii,
atrag dupa sine anularea lucrarii scrise respective. Propunerea de anulare se poate
face atât în centrul de examen, cât si în centrul de evaluare, de catre persoanele din
comisie care sesizeaza semnele distinctive, iar decizia se ia de catre presedintele
comisiei, dupa consultare cu comisia judeteana/a municipiului Bucuresti.

CONŢINUTUL EXAMENULUI DE BACALAUREAT ŞI STABILIR
EA PROBELOR
Art.40
Disciplinele de studiu la care se organizează probe
le pentru examenul de
bacalaureat sunt stabilite conform legii.
Art.41
- (1)   Examenul naţional de bacalaureat constă în
susţinerea următoarelor
probe:
A.
probă  de  evaluare  a  competenţelor  lingvistice  de  co
municare  orală  în  limba
română;  
B.
probă  de  evaluare  a  competenţelor  lingvistice  de  co
municare  orală  în  limba
maternă, pentru elevii care au urmat studiile licea
le într-o limbă a minorităţilor
naţionale.  
C.
probă  de  evaluare  a  competenţelor
lingvistice  într-o  limbă  de  circulaţie
internaţională studiată pe parcursul învăţământului
 liceal.  
D.
probă de evaluare a competenţelor digitale.  
Anexa 2
 la ordinul MECTS  nr.   4799/31.08.2010, privind o
rganizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaurea
t -2011
___________________________________________________
____________________________
Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenul
ui de bacalaureat - 2011
21
E.
probe  scrise  de  evaluare  a  competenţelor  formate  pe
  durata  învăţământului
liceal, după cum urmează:  
a)
Probă scrisă la limba şi literatura română – probă
comună pentru elevii
de la toate filierele, profilurile şi specializăril
e;
b)
Probă scrisă la limba şi literatura maternă – probă
 comună pentru elevii
de la toate filierele, profilurile şi specializăril
e, care au urmat studiile
liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale;
c)
O probă scrisă, diferenţiată în funcţie de filieră,
 profil şi specializare,
după cum urmează:
(i) matematică – pentru profilul real din filiera t
eoretică, pentru toate
profilurile  din  filiera tehnologică  şi   pentru  prof
ilul  militar şi profilul
pedagogic - specializarea învăţători-educatoare, di
n filiera vocaţională;
(ii) istorie – pentru profilul umanist din filiera
teoretică şi pentru toate
profilurile  şi  specializările  din  filiera  vocaţiona
lă,  cu  excepţia  celor
menţionate la punctul c) (i);
d)
O  probă  scrisă  la  care  elevul  poate  opta,  în  confor
mitate  cu  filiera,
profilul şi specializarea urmate, pentru una dintre
 disciplinele cuprinse
în următoarele două grupe:
(i)
fizică, chimie, biologie sau informatică – pentru p
rofilul real din
filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profil
ul resurse naturale
şi  protecţia  mediului  din  filiera  tehnologică  şi  pe
ntru  profilul
militar din  filiera vocaţională;
(ii)
geografie, filosofie, logică şi argumentare, econom
ie, psihologie şi,
după caz, sociologie - pentru profilul umanist din
filiera teoretică,
pentru  profilul  servicii  din  filiera  tehnologică  şi
  pentru  toate
profilurile şi specializările din filiera vocaţiona
lă, cu excepţia celui
menţionat la punctul d) (i).
(2)
Aprobarea programelor disciplinelor de examen se fa
ce prin ordin al ministrului
educaţiei, cercetării, tineretului
ș
i sportului.
(3)
Candidaţii pot alege pentru probele scrise de la E.
 d)  una dintre disciplinele
studiate  în  liceu
,  din  lista  stabilită  în  prezenta  metodologie  pentr
u  fiecare
filieră/profil/specializare/ calificare profesional
ă.
Art.42
- (1)   Pentru candidaţii proveniţi din promoţiile
anterioare, se face asimilarea
specializării absolvite cu una dintre specializăril
e/calificările profesionale în vigoare
pentru promoţia curentă.
(2)
Pentru filiera teoretică, promoţiile de la învăţămâ
nt de zi, de până în anul 2002
inclusiv, sau de la învăţământ seral sau cu frecven
ţă redusă, de până în anul 2003
inclusiv, asimilarea specializărilor se face astfel
:
Specializare          Specializare asimilată    Profilul /filie
ra actuale
Limbi moderne
Limbi clasice
Filologie             Umanist/filiera teoretică
Istorie – ştiinţe sociale  Ştiinţe sociale         Umanist/f
iliera teoretică
Matematică - fizică    Matematică – informatică  Real/f
iliera teoretică
Fizică – chimie
Chimie - biologie
Ştiinţe ale naturii       Real/filiera teoretică
Anexa 2
 la ordinul MECTS  nr.   4799/31.08.2010, privind o
rganizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaurea
t -2011
___________________________________________________
____________________________
Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenul
ui de bacalaureat - 2011
22
(3)
Pentru filierele tehnologică şi vocaţională, asimil
area specializărilor se face de
către  comisia  de  bacalaureat  judeţeană/a  municipiul
ui  Bucureşti,  după  analiza
comparativă a planurilor-cadru parcurse de candidat
 şi a planurilor-cadru în vigoare
pentru absolvenţii promoţiei 2011.
Art.43
- (1)   Subiectele  pentru  probele  scrise  de  examen
se  elaborează  de  către
Centrul  Naţional  de  Evaluare
ș
i  Examinare  şi  se  stabilesc  ţinându-se  seama  de
următoarele criterii:
a)  să  fie  în  concordanţă  cu  programele  şcolare  şi  c
u  programele  de  bacalaureat,
aprobate şi publicate de MECTS;
b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să v
alorifice capacitatea candidaţilor de
analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractiza
re din partea candidaţilor;
c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei s
tudiate, să aibă grad de complexitate
corespunzător conţinutului programelor de bacalaure
at, pentru a fi tratate în timpul
stabilit, să solicite demonstrarea competenţelor pr
evăzute în aceste programe;
d) să permită tratarea lor în timpul acordat candid
aţilor pentru rezolvare la probele
scrise: 3 ore;
(2) Baremele de evaluare şi de notare se elaborează
 de către Centrul Naţional de
Evaluare
ș
i Examinare
astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la
nivel naţional.  
Art.44
-
(1)   Subiectele  pentru  probele  A)  şi  B),  de  evalua
re  a  competenţelor
lingvistice  de  comunicare  orală  în  limba  română,  re
spectiv  în  limba  maternă  se
elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare
ș
i Examinare.  
(2) Subiectele cuprind texte literare şi nonliterar
e, funcţionale şi nonfuncţionale şi
itemi corespunzători descriptorilor competenţelor d
in programele pentru bacalaureat.
(3)  Subiectele menţionate la alin. (1) vor avea un
 grad de complexitate care să permită
tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
Art.45
(1)  La  proba  C,  de  evaluare  a  competenţelor
lingvistice  într-o  limbă  de
circulaţie internaţională studiată pe parcursul înv
ăţământului liceal, elevii pot alege
oricare limbă modernă studiată în liceu, indiferent
 dacă a fost studiată drept limba 1,
limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, dacă a fost
studiată în regim normal, intensiv,
bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau
opţională.  
(2)
Evaluarea competenţei lingvistice într-o limbă de c
irculaţie internaţională se face
prin trei tipuri de probe, după cum urmează:
a)
probă scrisă;
b)
probă orală;
c)
probă de înţelegere a unui text audiat;
(3)  Durata  probelor  men

ionate  la  alin.  (2),  care  compun  proba  de  evaluare
a
competen

elor  lingvistice  într-o  limbă  de  circulaţie  interna
ţională,  modalitatea  de
desfă
ș
urare şi evaluare a probei, precum şi corelarea pun
ctajelor ob

inute cu nivelurile
de competen

ă acordate candida

ilor  vor fi stabilite printr-o procedură elaborată
 de
Centrul  Na

ional de  Evaluare
ș
i  Examinare,  în  concordan

ă  cu Cadrul  European
Comun de Referinţă pentru Limbi. Procedura va fi pu
blicată pe web-site până la data
de 1 noiembrie 2010.
(4)
Subiectele pentru probele de evaluare a competenţel
or lingvistice într-o limbă
de circulaţie internaţională studiată în liceu sunt
 elaborate de Centrul Naţional de
Evaluare
ș
i Examinare, astfel încât să permită stabilirea, pe
ntru fiecare candidat, a
nivelului corespunzător Cadrului European Comun de
Referinţă pentru Limbi.  
(5)
Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului
 preuniversitar, examene
cu recunoaştere internaţională pentru certificarea
competenţelor lingvistice în limbi
străine,  au  dreptul  la  recunoaşterea  şi  echivalarea
  rezultatelor  obţinute  la  aceste
Anexa 2
 la ordinul MECTS  nr.   4799/31.08.2010, privind o
rganizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaurea
t -2011
___________________________________________________
____________________________
Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenul
ui de bacalaureat - 2011
23
examene, la cerere şi conform unei metodologii apro
bate prin ordin al ministrului
educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
Art.46
(1)  Subiectele  pentru  proba  D,  de  evaluare  a  compet
enţelor  digitale,  se
stabilesc de Centrul Naţional de Evaluare
ș
i Examinare, în conformitate cu programa
de  bacalaureat,  elaborată  pe  baza  programei  şcolare
  a  disciplinei  “Tehnologia
Informaţiei  şi  a  Comunicaţiilor”,  studiată  în  trunc
hiul  comun,  la  toate  filierele,
profilurile şi specializările, pe parcursul claselo
r a IX-a şi a X-a.
(2) Durata probei D, de evaluare a competenţelor di
gitale, modalitatea de desfăşurare
şi evaluare a probei vor fi stabilite printr-o proc
edură elaborată de Centrul Naţional de
Evaluare
ș
i Examinare, în concordanţă cu standardele europene
, care va fi publicată
pe web-site până la data de 1 noiembrie 2010;  
(3) Elevii care promovează, pe parcursul învăţământ
ului preuniversitar, examene cu
recunoaştere  europeană  pentru  certificarea  competen
ţelor  digitale,  au  dreptul  la
recunoaşterea  şi  echivalarea  rezultatelor  obţinute
la  aceste  examene,  la  cerere  şi
conform  unei  metodologii  aprobate  prin  ordin  al  min
istrului  educaţiei,  cercetării,  
tineretului
ș
i sportului.
Art.47

(1) Subiectele pentru toate probele examenului de b
acalaureat se clasifică
în  categoria  documentelor  secret  de  serviciu  din  mo
mentul  demarării  acţiunii  de
elaborare a acestora şi până în momentul în care de
vin publice.  
(2)
Toate  acţiunile  referitoare  la  elaborarea,  traducer
ea  şi  transmiterea  către
unităţile de învăţământ liceal/centrele de examen  
a subiectelor vor fi menţionate  în
proceduri  separate,  care  se  vor  elabora  de  către  Ce
ntrul  Naţional  de  Evaluare
ș
i
Examinare, în concordanţă cu legislaţia în vigoare.
(3)
Centrul Naţional de Evaluare
ș
i Examinare asigură traducerea variantelor de
subiecte în limbile minorităţilor naţionale.
(4)
Centrul  Naţional  de  Evaluare
ș
i  Examinare  va  posta