MENIU

SUA impun taxe vamale pentru pneurile auto importate din China, stârnind protestele Beijingului

Foto: bizoo.ro

Preşedintele american Barack Obama a decis să impună taxe vamale pentru importurile de pneuri pentru automobile din China, în urma unei plângeri depuse de sindicate, stârnind protestele Beijingului, care acuză Washingtonul de protecţionism şi de încălcare a regulilor OMC.

Măsura va intra în vigoare în 26 septembrie, iar taxele vamale aplicate vor fi de 35% din valoarea mărfii importate în primul an, de 30% în al doilea şi de 25% în cel de-al treilea, în plus faţă de nivelul actual aplicat de Washington, de 4%, potrivit Bloomberg, care citează un comunicat de vineri seară al Casei Albe.

Administraţia americană a luat această măsură după o plângere a sindicatului United Steelworkers împotriva Chinei, al doilea partener comercial al SUA. Sindicatul, care apără interesele a 15.000 de salariaţi de la 13 uzine de pneuri din SUA, susţine că peste 1.000 de slujbe au fost pierdute în Statele Unite din cauza importurilor ieftine din China şi că fabricile se vor închide dacă tendinţa continuă. În 2006 şi 2007, patru uzine de pneuri s-au închis în SUA.

Totuşi, Casa Albă a majorat tarifele mai puţin decât a propus o comisie independentă, U.S. International Trade Commission, care ceruse taxe vamale timp de trei ani, de cel puţin 55%, pentru a contracara importurile masive de pneuri chinezeşti, care s-au triplat între 2004 şi 2008 - când au ajuns la 46 milioane bucăţi. 

China a reacţionat energic sâmbătă la decizia Casei Albe, calificând măsura ca protecţionistă şi un abuz ce încalcă principiul de libertate a comerţului internaţional. Beijingul a dat de înţeles că ar putea înainta plângere la Organizaţia Internaţională a Comerţului (OMC), potrivit ministrului Comerţului, citat de AFP.

Potrivit oficialilor chinezi, SUA au violat regulile OMC, iar tarifele impuse încalcă angajamentele pe care Washingtonul le-a luat în cadrul reuniunilor G20, grupul marilor puteri industrializate şi emergente din lume.

Beijingul a avertizat, prin vocea unui purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului, că decizia SUA loveşte în interesele ambelor state şi ar putea produce o reacţie în lanţ de protecţionism comercial, care ar dăuna revenirii economice la nivel mondial.

De asemenea, Beijingul a argumentat că decizia Casei Abe este lipsită de justificare, în condiţiile în care exporturile Chinei de pneuri către Statele Unite au căzut cu 16% în prima jumătate a acestui an, după ce urcaseră cu doar 2,2% în 2008. Ca măsură de retorsiune, China ar putea impune taxe mari pentru importuri de carne de pui din SUA.

Avocaţi specializaţi în dreptul comercial apreciază că decizia ar putea crea un precedent şi va aduce o mulţime de alte solicitări de măsuri protecţioniste către Casa Albă, conform Wall Streel Journal.

La intrarea Chinei în OMC, la începutul acestui deceniu, SUA au negociat nişte clauze de salvgardare, ce permit impunerea unor tarife temporare în cazul unei creşteri masive a importurilor de produse chinezeşti pe un anumit segment. Însă firmele americane pot apela la această clauză doar până în 2013.

Mai multe articole despre:
SUA China importuri taxe vamale pneuri