MENIU

SUA au deblocat rezervele strategice de Tamiflu pentru copii

Foto: flickr.com

Autorităţile medicale americane au deblocat toate dozele de Tamiflu pentru copii stocate în rezervele naţionale strategice, în replică la penuria de antiviral împotriva gripei H1N1, relatează AFP.

Confirmând penuria de Tamiflu în unele regiuni americane, guvernul federal a deblocat "234.000 de tratamente cu Tamiflu lichid, adică tot ce era în rezervele naţionale strategice", a spus medicul Thomas Frieden, directorul Centrului federal de control şi prevenire a bolilor.

El a reamintit că 300.000 de cutii de Tamiflu pentru adulţi au fost deja scoase din rezervele strategice la 1 octombrie, pentru a se face faţă cererii.

Penuria viezază Tamiflu pentru copii. Lanţurile farmaceutice din SUA au început deja să producă sirop Tamiflu din comprimate pentru adulţi.
Gripa H1N1, care s-a extins în 48 din cele 50 de state americane, continuă să afecteze mai ales tinerii şi copiii, a spus Frieden, subliniind că în ultimele două luni s-au înregistrat mai multe spitalizări la cei sub 65 de ani decât în întregul sezon. "În plus, aproape toate cazurile de gripă sunt provocate de noul virus H1N1", a declarat medicul.

"Această gripă este o boală a tinerilor şi 90% din decese se înregistrează la cei sub 65 de ani, în timp ce în gripa sezonieră 90% dintre decese intervin la cei de peste 65 de ani", a explicat el, adăugând că H1N1 a infectat "milioane de americani" şi s-a soldat cu peste 1.000 de decese.
De la declanşarea pandemiei, în aprilie, numărul deceselor la copii era la 24 octombrie de 114, dintre care peste trei sferturi avuseseră probleme medicale cronice preexistente, a mai spus Frieden.

Medicul a repetat că milioane de americani au fost infectaţi, referire la un studiu al autorităţilor medicale, prezentat joi, care se bazează pe un model informatic. Potrivit studiului, între 1,8 şi 5,7 milioane de americani au fost infectaţi de virusul H1N1 între aprilie şi sfârşitul lunii iulie, provocând spitalizarea a 9.000-20.0000 de persoane.