MENIU

Studenţii români pot câştiga burse de 6.000 de euro la universităţi din străinătate

Foto: gandul.info
Alex Ghiţă: Ne aşteptăm la 15.000 de studenţi la RIUF 2009
Studenţii au şansa de a câştiga burse de 6.000 de euro

Studenţii şi absolvenţii din România pot câştiga burse în cuantum de 6.000 de euro la diferite universităţi din străinătate sau pot opta pentru programe de studii la standarde occidentale la diferite centre universitare la preţuri cuprinse între 1.500 de euro şi 50.000 de euro.

RIUF 2009 sau "Romanian International University Fair" este un târg educaţional pentru elevi, studenţi şi absolvenţi, organizat din 2005 de către Asociaţia "Educativa". Ediţia din acest an are loc la Teatrul Naţional din Bucureşti, în zilele de 14 şi 15 martie, între orele 10:00 - 18:00 şi aduce peste 100 de instituţii educaţionale, din peste 20 de ţări ca Ungaria, Franţa, Italia, Danemarca, Olanda, Marea Britanie şi SUA cu programe şi burse pentru elevi, studenţi şi absolvenţi.

Evenimentul a debutat joi cu programe de master şi MBA - RIMME 2009, programe de studii postuniversitare cu preţuri cuprinse între 1.500 euro şi 40.000 euro. La RIMME, aproximativ 35 de instituţii de învăţământ din ţări precum Franţa, Elveţia, Austria, Ungaria sau România au venit cu oferte pentru studenţi, absolvenţi şi tineri profesionişti interesaţi să urmeze un program academic postuniversitar în afara ţării.

Tinerii români care vor să studieze în străinătate au la dispoziţie burse oferite de diferite universităţi, printre care London School of Business (MBA), Universitatea Kaust din Arabia Saudită (ştiinţă şi tehnologie), Radboud University Nijmegen din Olanda (ştiinţe biomedicale) şi Agenţia Universitară a Francofoniei (drept, ştiinţe sociale, ştiinţe exacte şi inginerie). VEZI VIDEO

Student în Occident - între 1.500 de euro şi 50.000 de euro

Studenţii care nu au şansa să primească o bursă sau nu îndeplinesc condiţiile pentru a încerca să obţină o astfel de formă de finanţare au la dispoziţie, în schimb, programe de masterat cu plată. Spre exemplu, taxa de studii pentru un master în finanţe la Reims Management School, în Franţa, costă 13.000 de euro, iar studentul va trebui să plătească, în plus, cazarea şi costurile de întreţinere.

Un program de master în studii biomedicale la universitatea Radboud din Neijmegen, Olanda, costă 1.565 de euro pe an pentru studenţii rezidenţi ai Uniunii Europene, iar taxa de studii pentru un master la European University, care are campusuri în mai multe oraşe din Europa, costă 5.500 de euro şi vizează domenii precum relaţii internaţionale, managementul turismului, al sportului sau sisteme informatice.

Unul dintre cele mai scumpe masterate aduse la RIMME este cel în managementul internaţional al ospitalităţii, care costă aproximativ 40.000 de euro (59.000 franci elveţieni), la Elvetia Swiss Hotel Management School.

Laptop gratis dacă vrei să fii student în Arabia Saudită

O ofertă inedită pentru studenţii care vor să-şi continue studiile în ştiinţă şi tehnologie este cea a universităţii Kaust (King Abdulah University of Science and Technology) din Arabia Saudită, care îşi va deschide porţile în luna septembrie pentru primii săi studenţi. Universitatea oferă burse pentru studenţii români, care, dacă vor reuşi să fie aceptaţi, nu vor trebui să plătească nimic, deoarece toate costurile de studii, cazare, mâncare, asigurare de sănătate, vor fi asigurate de arabi, inclusiv o taxă lunară de întreţinere, o taxă pentru manuale şi una pentru cumpărarea unui laptop.

Alex Ghiţă, reprezentant "Educativa",  ne-a oferit mai multe detalii legate de programele RIUF şi RIMME şi despre programele la care pot aplica atât elevii cât şi studenţii sau tinerii absolvenţi.

Vezi aici interviul cu Alex Ghiţă

Mai multe articole despre:
elevi studenţi universitate burse taxe MBA Master RIUF