MENIU

Stil de viaţă sănătos: Unt versus margarină

Foto: drowninginculture.com
Foto: timpultau.ro

Viața agitată și ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și nici un regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

În încercarea de a adopta un stil de viaţă sănătos ne confruntăm deseori cu o alegere dificilă: unt sau margarină? Părerile sunt împărţite pe acest subiect. Untul, consumat zilnic creşte colesterolul, însă nu trebuie exclus din alimentaţie. Margarina de asemenea. Care este însă cea mai sănătoasă variantă?

Specialiştii sunt de părere că, între unt şi margarină, este mai sănătos să consumăm untul. Margarina este o grăsime pe care nu o găsim în natură. Ea reprezintă de fapt o combinaţie de uleiuri vegetale şi grăsimi prelucrate industrial. Organismul nostru tinde să acumuleze aceste grăsimi sub forma lipoproteinei de densitate joasă sau a colesterolului rău.

Uleiurile utilizate pentru producerea margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum uleiul de floarea soarelui, de rapiţă, de soia sau de in oleaginos. Aceste uleiuri conţin în mod natural vitaminele E şi acizii graşi esenţiali, Omega 3 si Omega 6, utile organismului. Dar, cele două modalităţi chimice de producere a margarinei, hidrogenarea parţială si interesterificarea, fac ca untul să fie un produs mult mai sănătos, pentru că este produs din grăsime animală şi este natural.

Ambele produse au aceeaşi cantitate de calorii, însă untul este mai bogat în grăsimi decât margarina: 8 grame, faţă de 5 grame pe care le are margarina.

Nutriţioniştii susţin însă margarina este un aliment nociv pentru sănătatea copiilor, a femeilor însărcinate şi a persoanelor în vârstă.

Astfel, untul este alegerea sănătoasă. Se impun şi aici însă anumite condiţii. Trebuie să fim extrem de atenţi la calitatea produsului, la termenul de valabilitate, dar şi la cantitatea consumată. Untul 100% natural, numit şi unt clarificat, conţine 99 la sută grăsime. El este recomandat pentru consum persoanelor sănătoase, care au activitate fizică regulată, însă în cantităţi mici, maxim 40 de grame pe zi.

Citește și Stil de viaţă sănătos: Uleiul de măsline versus uleiul de floarea soarelui