MENIU

Stil de viaţă sănătos: Uleiul de măsline versus uleiul de floarea soarelui

Foto: sxc.hu

Viața agitată și ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și nici un regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

În ţara noastră, uleiul din floarea soarelui este consumat în proporţie 80%, în vreme ce uleiul de măsline este preferat de doar 1,6% dintre români, potrivit unui studiu realizat anul trecut de institutul de cercetare Nielsen.

Uleiul de floarea soarelui este preferat, în principal, datorită preţului redus. În Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, predominant este uleiul de măsline. În Polonia, cel mai consumat este uleiul de rapiţă, iar in Slovenia popular este uleiul de dovleac presat la rece. În lume, cel mai mare consum este de ulei de soia, apoi de palmier şi de rapiţă, uleiul de floarea soarelui plasându-se abia pe locul patru.

În cel mai fericit caz, românii cumpără ulei de măsline când sunt promoţii în supermarketuri, pentru a-l folosi la salate, nicidecum pentru gătit. Lipsa de interes pentru acest aliment se poate explica prin faptul că cei mai mulţi dintre români nu îşi permit să utilizeze frecvent ulei de măsline. La asta se adaugă şi obiceiurile de consum mai puţin sănătoase, orientate pe cantitate şi nu pe calitate, precum şi suprafeţele mari cultivate cu floarea soarelui. 

Cele mai multe uleiuri de măsline sunt extravirgine, însă numai pe etichetă. Uleiul virgin este produs prin folosirea metodelor fizice şi fără niciun fel de tratament chimic. În schimb, uleiul rafinat este considerat ca fiind de o calitate mai slabă decât cel virgin.

Uleiul de măsline este ideal pentru prăjit.Spre deosebire de uleiul din floarea-soarelui, uleiul extravirgin de măsline are punct de ardere la aproximativ 250 de grade Celsius. În timpul procesului de prăjire, uleiul de măsline formează o crustă pe suprafaţa mâncării, fapt care împiedică pătrunderea substanţelor nocive generate de procesul prăjirii şi îmbunătăţeşte savoarea mâncării. Fiindcă este rezistent la temperaturi mari, uleiul de măsline poate fi folosit de până la cinci ori, cu condiţia să fie turnat în cantitate suficient de mare în tigaie.

Uleiul de măsline formează un scut de protecţie pentru organism, apărându-l de infecţii şi ajută la regenerarea ţesuturilor. Acesta este foarte bine tolerat de stomac. De fapt, funcţia sa de protecţie are efecte benefice împotriva gastritei şi ulcerului. Reduce în mod consecvent colesterolul. Prin faptul că favorizează digestia, ajută la absorţia elementelor nutritive, în special a vitaminelor şi sărurilor minerale. Are un efect pozitiv asupra constipaţiei.

Uleiul de măsline este un leac universal, potrivit tuturor vârstelor.

Citeşte şi Stil de viaţă sănătos: Pâine albă versus pâine integrală

Mai multe articole despre:
sănătate preţ pâine ulei de măsline medic organism