MENIU

Statele Unite sunt pe cale de a ieşi din criza financiară

Foto: RTV

În urmă cu exact un an, falimentul Lehman Brothers şi preluarea Merrill Lynch provocau un cutremur financiar de proporţii, ale cărui unde de şoc au măturat tot globul. Acum, în zona epicentrului lucrurile par să revină, încet-încet, la normal. Economia americană dă semne de redresare, dar previziunile sunt prudente.

La un an de la prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers economia Statelor Unite este pe cale de a ieşi din cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii.

Bursa din New York a crescut în ultimele şase luni, iar piaţa imobiliară dă semne de stabilizare. Totuşi analiştii avertizează că rata mare a şomajului şi puterea de cumpărare scăzută a consumatorului american vor frâna orice creştere economică spectaculoasă.

Dan Pîrjol, fost profesor la MIT, a lucrat până de curând la Merrill Lynch, una dintre băncile de invesţii care a fost în epicentrul cutremurului financiar şi care a fost salvată de la faliment de către Bank of America.

În urma unor restructurări Dan s-a mutat la o firmă europeană de analiză financiară, însă mulţi dintre colegii lui nu au fost la fel de norocoşi să-şi găsescă un loc de muncă.

"Ştiu mulţi colegi, unii dintre ei chiar români, care preferă alte oportunităţi se duc în România unde sistemul financiar nu e aşa de dezvoltat", a declarat Dan Pîrjol.

Pe lângă pierderea locurilor de muncă, criza a redus şi accesul la credit atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii. Salariile şi bonusurile au scăzut, iar băncile fac investiţii mai prudente şi sunt mai atente la risc.

Preşedintele Băncii Centrale Americane crede că recesiunea s-a încheiat

E foarte probabil că recesiunea s-a încheiat. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Băncii Centrale Americane, Ben Bernanke.

Afirmaţiile finanţistului american vin exact la un an de la falimentul băncii Lehman Brothers, care a marcat începutul crizei din Statele Unite. Bernanke susţine că, potrivit datelor oficiale, relansarea economică va fi lentă, iar rata şomajului riscă să crească şi în 2010.

Preşedintele Băncii Centrale Americane mai spune că există semne încurajatoare pentru bănci, care nu mai sunt dependente de programele speciale de ajutor de la stat, pentru a face faţă crizei.  

Mai multe articole despre:
SUA revenire criza financiară Lehman Brothers