MENIU

Starea de sănătate a lui Gheorghe Dinică nu s-a îmbunătăţit

Foto: cinemarx.ro

Medicii de la Spitalul Floreasca nu au constatat nicio îmbunătăţire a stării maestrului Gheorghe Dinică, după 15 zile de internare în secţia de terapie intensivă, actorul fiind în continuare asistat de aparate, motiv pentru care prognosticul se menţine sever.

Diagnosticul actualizat al artistului este bronhopneumonie şi sepsis sever, cu disfuncţie multiplă de organe. Actorul are insuficienţă respiratorie acută şi, din acest motiv, beneficiază de suport ventilator. Sunt afectaţi, în plus, rinichii, fiind necesară hemodiafiltrare continuă, şi ficatul.

"Evoluţia în ultimele zile nu a a fost marcată de schimbări majore în ceea ce priveşte disfuncţia multiplă de organe. Pacientul necesită în continuare suport ventilator şi hemodiafiltrare continuă", spun reprezentanţii spitalului.

Pe 30 octombrie, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Bogdan Opriţa, a explicat cauzele multiplelor disfuncţii. "Bronhopneumonia este o infecţie pulmonară severă. Stafilococul auriu a fost depistat când pacientul a fost adus la spital. Acum, microbul există în plămâni, iar el a provocat această boală. Infecţia s-a dus în tot sânge şi în tot corpul. Asta înseamnă şoc septic. Această infecţie a provocat multiple funcţionări defectuoase ale organelor".

Absolvent în promoţia 1961 al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Gheroghe Dinică este considerat unul dintre cei mai valoroşi actori români, cu roluri în peste 60 de filme şi în piese montate pe majoritatea scenelor Capitalei. Pentru prestaţiile sale cinematografice, artistul a fost distins cu nouă premii, printre care şi unul pentru întreaga carieră, acordat la Transilvania International Film Festival (TIFF).

În 1999, a fost recompensat şi cu Premiul de Excelenţă al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar anul trecut a primit Titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC). Marele actor a cochetat şi cu muzica, înregistrând melodii de petrecere pe albume la care a colaborat cu bunii săi prieteni Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu.