MENIU

SRI nu a avut nicio implicare în evenimentele din 14-15 iunie 1990, spune Măgureanu

Foto: cotidianul.ro

Procurorii Parchetului General arată că fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, a declarat, la audieri, că, la degajarea Pieţei Universităţii au participat activ doar câţiva lucrători antitero ai SRI şi că serviciul nu s-a mai implicat ulterior.

Parchetul General a dispus scoaterea de sub urmărire penală a fostului şef al SRI, Virgil Măgureanu, precum şi faţă de Ion Iliescu, întrucât în sarcina celor doi "nu se poate decela vreo formă de participaţie cu privire la faptele săvârşite de către mineri în data de 14 şi 15 iunie 1990", se arată în rezoluţie. În aceste condiţii, în sarcina lui Măgureanu nu pot fi reţinute nici săvârşirea infracţiunii de instigare la loviri sau alte violenţe.

Iniţial, prin rezoluţia Secţiei Parchetelor Militare, în sarcina lui Virgil Măgureanu s-a reţinut că, în ceea ce priveşte aceste fapte, învinuitul ar fi responsabil pentru luarea grupului de manifestanţi din Piaţa Universităţii şi a unor grupuri de romi de pe stradă, care au fost, ulterior, lipsiţi de libertate fără temei legal şi au fost torturaţi.

"De altfel, din declaraţiile învinuitului rezultă că, în data de 13 iunie 1990, la acţiunea de degajare a Pieţei Universităţii, au participat activ doar câţiva lucrători antitero ai S.R.I., iar ulterior, serviciul pe care l-a condus în acea vreme nu a mai avut nicio implicare activă în evenimentele din 14 şi 15 iunie 1990", arată Parchetul General în decizia de scoatere de sub urmărire penală a lui Iliescu şi Măgureanu.

Mai multe articole despre:
Revoluţie SRI mineriadă Virgil Măgureanu