MENIU

Spitalul "Marie Curie" va avea o secţie de cardio-chirurgie pediatrică

Foto: NewsIn

Spitalul pentru Copii "Marie Curie" din Capitală va fi sprijinit pentru înfiinţarea unei secţii de cardio-chirurgie pediatrică, prin intermediul campaniei "Şansa la viaţă, şansa la noi amintiri", care a fost relansată miercuri, au anunţat organizatorii campaniei.

"Prin intermediul campaniei Şansă la viaţă, şansa la noi amintiri şi cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, sperăm să putem înfiinţa această secţie şi să avem curând şi o echipă de specialişti dedicată", a declarat şeful secţiei de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul "Marie Curie", dr. Cătălin Cîrstoveanu.

Ministerul Sănătăţii va finanţa Spitalul "Marie Curie", în cadrul acestei campanii, cu aproape trei milioane de lei pentru achiziţionarea aparaturii medicale din viitoarea secţie. Până la 1 octombrie, ministerul va aproba structura departamentului nou creat în cadrul spitalului, pentru asigurarea personalului medical calificat în cadrul secţiei de cardio-chirurgie pediatrică, prin redistribuire sau angajare, conform prevederilor legale în vigoare.

Secţia va avea capacitate de a opera anual 200 de copii.

Campania "Şansa la viaţă, şansa la noi amintiri" este un parteneriat între spitalul Marie Curie, Ministerul Sănătăţii şi compania Procter&Gamble. Pentru ca demersurile de amenajare a blocului operator din spital să poată începe, compania Procter&Gamble a donat deja spitalului 600.000 de lei.

Programată în intervalul 2 septembrie-30 noiembrie, campania are ca obiectiv şi informarea părinţilor, a medicilor de familie şi a specialiştilor pentru depistarea precoce a malformaţiilor cardiace congenitale în vederea diagnosticării timpurii şi a iniţierii tratamentului adecvat. Site-ul www.sansalaviata.ro oferă informaţii despre malformaţiile cardiace la copii şi modalităţile prin care pot fi corectate.

La începutul acestui an, Spitalul "Marie Curie" a demarat, împreună cu Asociaţia "Inima copiilor", o altă campanie, care a avut ca scop realizarea infrastructurii necesare unei secţii de cardio-chirurgie pediatrică.

În România există o singură clinică specializată în chirurgie cardio-vasculară pediatrică, la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş. Acesta ar trebui să facă faţă celor 900 de copii care trebuie operaţi în primul an de viaţă, dintre cei aproximativ 1.200 care se nasc anual cu malformaţii cardio-vasculare grave, însă capacităţile existente permit operarea a doar 300 de copii pe an.

Prima ediţie a campaniei "Şansa la viaţă, şansa la noi amintiri" a ajutat la dotarea unui al doilea bloc operator la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş. Valoarea totală a fondurilor donate în cadrul campaniei a depăşit 1,2 milioane de lei.

Mai multe articole despre:
copii chirurgie Marie Curie pediatrie