MENIU

Spirit, ursul negru care este "blond"

Foto: Steve Kozlowski
Foto: Steve Kozlowski
Foto: Steve Kozlowski
Foto: Steve Kozlowski

Seamănă cu un urs polar care s-a aventurat prea mult spre sud, dar în realitate este un urs negru, extrem de rar, denumit Spirit.

Înainte se credea că există doar în mitologia indienilor nativi din America. Ursul Spirit, cunoscut şi ca ursul Kermode, este recunoscut acum ca parte din populaţia de urşi negri americani care trăieşte în pădurile dese ale British Columbia.

Fotografii de viaţă sălbatică consideră aproape imposibilă fotografierea unui astfel de animal. Steve Kozlowski este unul dintre ei, care a călătorit pe întreaga coastă canadiană a Pacificului pentru a surprinde un urs negru "blond".

La sfârşitul celor cinci zile petrecute în pădure, Steve s-a trezit faţă în faţă cu un urs Spirit. "Ursul era uimit, se uita la mine cu părul ridicat şi cu urechile date pe spate. M-am dat uşor înapoi şi s-a îndepărtat", a declarat fotograful.

Steve nu s-a speriat de întâlnirea cu "blondul". "Am construit o ascunzătoare pentru aparatul foto pentru ca ursul să se simtă mai în largul lui lângă mine şi am păstrat o distanţă mai mare", a povestit Steve.

Spirit nu este albinos. "Este doar un urs blond", spune fotograful.

Aproape 60% din pădurile temperate de pe coaste au fost defrişate. Habitatul ursului Spirit reprezintă un sfert din ce a mai rămas.

"Este esenţial să acţionăm pentru a proteja aceste animale extraordinare", subliniază Steve Kozlowski.