MENIU

Spania se înscrie pe calea unei reforme privitoare la avort

Foto: cadenaser.com

Guvernul socialist spaniol a intrat pe calea unei reforme cu privire la avort, care va fi autorizat până la a 14-a săptămână de sarcină, spre indignarea Bisericii şi a cercurilor conservatoare. Această lege este "mai echilibrată, mai modernă şi ne apropie mai mult de Europa", a spus ministrul pentru Egalitate, Bibiana Aido la încheierea unui Consiliu al miniştrilor care şi-a dat acordul pentru proiect.

Prin această reformă, care va modifica actuala legislaţie ce datează din 1985, Spania se va alinia şi chiar va depăşi celelalte state europene. Acestea autorizează, majoritatea, întreruperea voluntară a sarcinii până la 12 săptămâni.

"Este un proiect radical şi extremist", a spus preşedintele asociaţiei antiavort "Dreptul la viaţă", Ignacio Arasuaga. "Şi nu există o cerere socială pentru o astfel de reformă", a subliniat el, bazându-se pe rezultatele unui sondaj efectuat pe 1.000 de persoane, comandat de asociaţia sa. Sondajul arată că 42,1% dintre femei sunt împotriva unei reforme cu privire la avort, iar 39,1% sunt pentru.

Prin această lege, femeile vor avea impresia că avortul "este o metodă de contracepţie în plus, ceea ce ne îngrijorează", a spus purtătoarea de cuvânt a Partidului Popular, de opoziţie.

Cercurile catolice au lansat o campanie publicitară-şoc ce sugera că animalele ameninţate cu dispariţia, ca linxul, sunt mai bine protejate decât embrionii umani. În martie, mii de persoane au revendicat "dreptul la viaţă" printr-o manifestaţie la Madrid.

În afară de avortul permis până la 14 săptămâni şi de la vârsta de 16 ani, legea va autoriza avortul sub anumite condiţii, până în săptămîna a 22-a (riscuri pentru sănătatea mamei, malformaţii ale fătului). Un alt element nou: femeie va putea avorta dincolo de săptămâna 22, dacă anomalii "incompatibile cu viaţa" sunt detectate la fetus sau este vorba despre o boală extrem de gravă şi incurabilă.

Până la săptămîna a 14-a de sarcină, femeile vor trebui să respecte intervalul obligatoriu de trei zile, înainte de a lua o decizie, după ce au primit informaţii complete. În prezent, avortul nu este autorizat în Spania decât în caz de viol, în termen maxim de 12 săptămîni de sarcină, dar şi în cazul unor malformaţii ale festusului (22 săptămîni) sau în caz de "pericol pentru sănătatea fizică sau psihică a mamei" (fără limită de timp).

Mai multe articole despre:
Spania avort reforma lege viol catolici