MENIU

Soţia, Patriarhul Daniel şi Tudor Chirilă - reperele de moralitate ale candidaţilor

<descriere>

Invitaţi să indice reperele de moralitate pe care le au în societatea românească, Traian Băsescu a indicat-o pe soţia sa, Maria Băsescu, Mircea Geoană l-a nominalizat pe Patriarhul Daniel, iar Crin Antonescu pe actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă.

În dezbaterea de vineri seară de la Palatul Parlamentului, la tema \"Criza morală în societatea românească\", preşedintele Traian Băsescu a spus că principalele cauze ale acesteia sunt faptul că nu au fost clarificate responsabilităţile privind evenimentele de la Revoluţia din 1989 şi cele din 13-15 iunie 1990. \"Din acest motiv am condamnat crimele comunismului, din acest motiv am predat cele 2.000.000 de dosare la CNSAS\", a spus Băsescu.

În schimb, Geoană a spus că ieşirea din criza morală depinde de crearea unui sistem prin care mediul privat să fie încurajat să se implice într-un parteneriat cu statul privind asistenţa socială. \"Trăim într-o societate care şi-a pierdut busola morală. Am creat idoli falşi. Tinerii noştri cred, din păcate, că îmbogăţirea cu orice preţ este principalul scop în viaţă\", a apreciat Geoană.

Crin Antonescu a indicat ca principală cauză a acestei crize absenţa modelelor, inclusiv în politică. \"Când preşedintele ţării decorează şi-l înaintează în gradul de general pe un om pe care, în 2004, l-a indicat ca făcând parte din mafia lui Adrian Năstase doar pentru faptul că a dezertat dintr-o parte în alta, este clar că avem o criză morală\", a spus liberalul, trimiterea fiind la fostul ministru PSD de Interne, Gabriel Oprea.

Moderatorul Robert Turcescu a intervenit şi le-a cerut candidaţilor să indice un reper moral care contează pentru ei. \"Soţia mea\", a răspuns Băsescu, în timp ce Geoană l-a indicat pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel. \"Chiar dacă mai spune trăsnăi, chiar dacă nu se tunde cum trebuie, Tudor Chirilă\", a răspuns Antonescu.

Alegerea liberalului nu i-a lăsat, însă, indiferenţi pe jurnaliştii prezenţi la Realitatea TV, în emisunea \"Ora de foc\".

\"Antonescu m-a dezamăgit. Chirilă e un băiat inteligent, muzician, dar cum să-l dai ca nivel moral? Ce fapte, ce realizări, a avut Tudor Chirilă ca să fie dat ca model?\", a spus Cristian Tudor Popescu.

\"Sunt necăjit că l-am dezamăgit pe CTP. Neagu Djuvara este un om extraordinar, despre care am spus că, alături de Corneliu Coposu şi Petre Ţuţea, sunt martori vii ai unei lumi pe care nu am trăit-o, dar de la care putem învăţa ceva. Am pomenit de Chirilă pentru că cei care au nevoie de modele sunt cei tineri. Dacă spuneam ceva despre Djuvara, pentru cei tineri nu era, din păcate, relevant. Ei trăiesc într-o lume, într-un orizont care e dominat de antimodele. Tudor Chirilă a făcut un lucru extraordinar, a publicat o scrioare către adolescenţi în care i-a îndemnat să citească, să nu creadă că banul este principala valoare a acestei lumi, i-a îndemnat să se unească într-o haită de oameni deştepţi. Mi-a plăcut stilistic, mi-a plăcut pe fond. Dacă un om care e cunoscut de cei tineri a făcut acest gest, cred că pe această structură poate fi un model. De aceea l-am pomenit\", şi-a explicat gestul Crin Antonescu.