MENIU

Soluţii de criză: Numărul românilor care donează sânge a crescut cu peste 15%

Foto: prometheus.med.utah.edu

Criza economică îi împinge pe români către centrele de transfuzii sanguine. În ultimele luni, o dată cu adâncirea crizei, numărul donatorilor a crescut cu peste 15%, în condiţiile în care toate beneficiile rezervate acestora s-au păstrat.

''Pe fondul crizei economice, numărul donatorilor a crescut cu 200-300 pe lună, de la 1.100 la 1.350 pe lună'', susţine Andrea Vătamanu, medic la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iaşi.

Creşteri s-au înregistrat şi în Capitală.

''În ultimele luni am înregistrat un număr mai mare de donatori. Creşterea este cam de 15% pe lună'', a precizat Doina Vuculescu, director Centrul de Transfuzii Sanguine din Bucureşti. 

''În primele patru luni ale anului am avut o creştere a numărului de donatori, de la 400 pe lună la sfârşitul anului trecut la 600 pe lună. Acum, pe timp de vară a mai scăzut numărul loc, comparativ cu primul trimestru'', a spus şi Silvia Negomireanu, director Cnetrul de Transfuzii din Reşiţa. 

Majoritatea românilor donează sânge pentru a primi bonuri de masă, spun medicii

Donatorii de sânge primesc bonuri de masă în valoare de 60 de lei, reducere de 50% la abonamentul pe o lună pentru mijloacele de transport în comun şi chiar o zi liberă de la locul de muncă. Iar după cum măturisesc şi medicii de la centrele de transfuzii, ele atrag acum un număr mai mare de donatori, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 

''50% dintre donatori sunt fideli, adică vin periodic, iar restul vin să doneze pentru un membru al familiei, pentru prieteni şi cunoscuţi, sau pur şi simplu. E adevărat că majoritatea lor vin pentru beneficiile pe care le primesc după ce au donat. Din păcate, în România nu există cu adevărat un simţ civic, însă aceste beneficii ne ajută să avem totuşi mai mulţi donatori '', recunoaşte dr. Andreea Vatamanu. 

Mai multe articole despre:
venituri români sânge donatori tichete de masă