MENIU

Solar Impulse, primul avion propulsat cu energie solară care va face înconjurul lumii

FOTO: epfl.ch

Aventurierul Bertrand Piccard a dezvăluit publicului Solar Impulse, care cu aripile sale uriaşe vrea să facă istorie, fiind primul prototip al unui avion care va face înconjurul lumii, doar cu putere solară.

"Ieri era un vis, astăzi este un avion, mâine va fi un ambasador al energiilor regenerabile", a declarat Piccard, care în 1999 a fost copilot într-un zbor, non-stop, cu balonul în jurul lumii.

Avionul va face o serie de zboruri de test în următorii doi ani şi pe baza acestor rezultate va fi construit un nou avion pentru marea “decolare” din 2012.

La dezvelirea prototipului au luat parte mai mulţi demnitari, printre care şi prinţul Albert de Monaco. Bugetul proiectului a fost de 70 de milioane de euro.

Având o putere de doar 40 de cai putere, avionul va fi aproape ca un scuter in aer. Va decola la o viteză de 35 de km/h, ajungând la viteza maximă de 70 de km/h.

Spre deosebire de călătoria cu balonul, avionul solar va trebui să facă opriri pentru a permite piloţilor să schimbe locul şi să se dezmorţească după perioade îndelungate în cabina înghesuită.

Piccard a spus că avionul ar trebui să servească drept o sursă de inspiraţie pentru inventatori şi constructori din toată lumea.
Mai multe articole despre:
ambasador energie solară prototip Solar Impulse