MENIU

Societatea civilă crede că amânarea raportului pe justiţie ar putea fi un avantaj pentru România

Foto: NewsIn

Reprezentanţii APADOR-CH, Transparency Internaţional şi cei ai Centrului de Resurse Juridice spun că amânarea prezentării raportului pe justiţie pentru România constituie un avantaj, dar teoretic, pentru ţara noastră, aceştia fiind sceptici faţă de atitudinea guvernanţilor faţă de justiţie.

Directorul executiv al APADOR-CH, avocatul Diana Hatneanu a declarat, că autorităţile române au susţinut iniţial că au dorit să adopte rapid Codurile tocmai pentru a avea ce raporta faţă de UE, iar această decizie de a prezenta raportul în septembrie oferă timp pentru dezbatere.

"Teoretic, este un avantaj faptul că se amână, pentru că ar fi timp ca autorităţile să mai adopte unele măsuri", concluzionează Hatneanu.

"La nivel teoretic, ar fi fost un avantaj în sensul că am fi avut mai mult timp pentru măsuri concrete. Se dovedeşte că nu profităm de acest timp. După cum vedeţi, Guvernul îşi asumă răspunderea pe cele două Coduri - penal si civil -, deşi Parlamentul avea timpul necesar să fie ce scrie în Constituţie, adică organul legiuitor", a declarat directorul Centrului de Resurse Juridice,Georgiana Iorgulescu.

Directorul executiv Transparency Internaţional România, Victor Alistar, spune că data la care va fi prezentat raportul poate fi un avantaj, dacă în această perioadă se corectează anumite lucruri. În esenţă, decizia amânării creează un fond de timp, important este ce vor face autorităţile în această perioadă", a declarat Alistar.

Preşedinţia suedeză a UE, care va începe la 1 iulie, aşteaptă în luna septembrie rapoartele pe justiţie pentru România şi Bulgaria, considerând că mecanismul de cooperare şi verificare a fost "de ajutor" până acum, iar UE a învăţat să monitorizeze şi implementarea, nu doar adoptarea aquis-ului.

Mai multe articole despre:
APADOR-CH coduri