MENIU

Slovacia introduce prima de casare pentru maşinile vechi

Foto: evro.si

Guvernul slovac va debloca 33 de milioane de euro pentru a introduce începând de săptămâna viitoare o primă de casare pentru maşinile mai vechi de zece ani, a anunţat vineri la Bratislava premierul social-democrat slovac Robert Fico, citat de AFP.

În cadrul acestui program, o primă între 1.000 şi 1.500 de euro va fi acordată fiecărui slovac care îşi va vinde o maşină veche de cel puţin zece ani pentru a cumpăra un vehicul nou, a precizat Fico. "În contextul măsurilor similare luate de alte state membre UE, prima constituie o importantă contribuţie a Slovaciei la revitalizarea industriei automobilelor", a declarat premierul.

Adoptând această măsură, Guvernul slovac intenţionează să "încurajeze consumul şi să consolideze încrederea" consumatorilor. "În acelaşi timp, vrem să-i convingem pe slovaci să renunţe la maşinile vechi, a căror proporţie rămâne destul de importantă, şi să limiteze importul de maşini la mâna a doua", a explicat şeful guvernului.

Aproximativ 97.000 de maşini noi au fost vândute în 2008 în Slovacia, ţară cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, potrivit datelor Asociaţiei Slovace a Industriei Automobilelor. (ZAP) "Ne aşteptăm la o scădere cu circa 30% a acestei cifre în 2009, având în vedere rezultatele obţinute în primele luni ale acestui an", a declarat viceministrul slovac al economiei, Peter Kazimir.

Ministerul Economiei a estimat recent că producţia de automobile slovacă riscă să scadă cu un sfert până la sfârşitul anului 2009, din cauza cererii reduse provocată de criza economică mondială.

Trei constructori de automobile au fabrici în Slovacia: Volkswagen (grup german), Peugeot Citroen PSA (grup francez) şi KIA (grup sud-coreean).

Pe de altă parte, componentă minoră într-un vast plan de relansare economică în valoare de 50 de miliarde de euro, prima de casare a avut un succes neaşteptat în Germania, unde cumpărătorii de maşini s-au îngrămădit să beneficieze de ea. Într-o lună, aproape 140.000 de persoane au depus cerere în acest sens, a anunţat vineri BAFA, organismul din Ministerul Economiei care se ocupă de aceste prime.
Mai multe articole despre:
Slovacia maşini vechi prima de casare