MENIU

Skylon - O nouă navetă spaţială revoluţionară în mai puţin de 10 ani

FOTO: reactionengines.co.uk

Inginerii de la Universitatea Bristol lucrează la un motor revoluţionar de rachetă care ar putea fi folosit în viitoarea navetă spaţială Skylon.

Cercetătorii de la Universitatea Bristol fac parte dintr-o echipa europeană care se ocupă cu realizarea avionului spaţial Skylon. Acest aparat de zbor refolosibil va putea duce pe orbită o masă de 12 tone şi să se întoarcă de unde a decolat. Succesul său depinde de motorul Sabre ce este dezvoltat parţial la Bristol.

Sabre este unic pentru că funcţionează ca un motor cu reacţie atunci când se află în atmosferă şi cu combustibil de rachetă când este în spaţiu. În modul cu reacţie, aerul este răcit şi comprimat înainte să fie introdus în motor, împreună cu hidrogen. Când funcţionează ca o rachetă, hidrogenul este amestecat cu oxigen lichid. 

„Ani de dezvoltare al Skylon şi al motorului său extraordinar înseamnă că suntem foarte aproape de a ne atinge ţinta. Skylon ar putea reduce costul deplasării în spaţiu de până la zece ori”, a declarat Alan Bond, director la Reaction Engines Ltd. 
Mai multe articole despre:
Bristol navetă spaţială