MENIU

Sistemul sanitar românesc este grav afectat de lipsa banilor

Foto: RTV

Spitalele au rămas fără bani pentru materiale sanitare şi medicamente aşa că angajaţii trebuie să improvizeze, analizele gratuite se plătesc, iar medicii nu mai eliberează reţete compensate pentru că nu mai au formulare tip. Se întâmplă în România de astăzi, o Românie bolnavă, săracă, în care gratuitatea costă.

Casa de Asigurări de Sănătate a cerut spitalelor clujene să nu facă luna aceasta nicio cheltuială în plus faţă de salarii. "În acest moment suntem puşi în faţa faptului de a nu avea bani pentru materialele sanitare, utilităţi şi altele", a declarat preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman. 

În Vrancea, zeci de cupluri riscă să nu mai aibă şansa unui al doilea copil. Asta pentru că un vaccin care se administrează, postnatal, mămicilor cu RH negativ nu este de găsit. Teoretic, tratamentul este gratuit. Practic, de la începutul anului, spitalele vrâncene n-au mai primit nicio fiolă. Mai grav este că vaccinul nu poate fi înlocuit.

În judeţul Vaslui, lipsa banilor provoacă situaţii tragi-comice. Bolnavii nu-şi mai pot lua medicamentele gratuite sau compensate pentru că majoritatea cabinetelor nu mai au formulare pentru reţete. Citeşte mai mult despre situaţia bolnavilor din Vaslui

La Craiova, tot din lipsa banilor, se plătesc analizele gratuite. Asta pentru că bani alocaţi de Minister pentru teste s-au terminat de mult.