MENIU

Sistemul de sateliţi GPS ar putea ceda până în anul 2010

FOTO: wikimedia.org

Guvernul Statelor Unite ale Americii a avertizat că reţeaua de sateliţi GPS pe care o "patronează" ar putea ceda până în anul 2010.

Lipsa investiţiilor în sistemul GPS, vechi de 20 de ani, a dus la degradarea treptată a acestuia. Din ce în ce mai mulţi oameni au activităţi legate în mod direct de serviciul oferit de reţeaua de sateliţi, iar o prăbuşire al acestui sistem va avea un efect global catastrofal.  

Primi înlocuiori ai sateliţilor trebuiau lansaţi pe orbită în 2007, dar vor fi gata abia în luna noiembrie a acestui an, cu aproape trei ani întârziere, şi nu se ştie dacă aceştia vor putea susţine întreaga reţea până la inlocuirea completă a celor vechi.

Un studiu făcut de guvernul SUA a relevat faptul că folosirea aparatelor GPS comune ar putea deveni imposibilă începând cu anul viitor. Deja la nivel statistic, în Statele Unite cel puţin, unul din trei conducători auto sunt îndrumaţi greşit de sistemul GPS din maşini.

Problema actuală a reţelei de sateliţi ar putea deschide calea pentru alte sisteme, finanţate de alte ţări, cum ar fi proiectul Galileo al Uniunii Europene, programat pentru lansare anul viitor.

Mai multe articole despre:
SUA GPS Galileo sateliţi