MENIU

Sindicatul grefierilor a stabilit să intre în grevă generală

foto: NewsIN

Sindicatul grefierilor a stabilit să intre în grevă generală. Asta deşi astăzi grefierii vor negocia cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Adunarea Generală a federaţiei sindicale Projust a fost convocată să decidă, în data de 26 mai, prin vot, dacă declanşează greva generală în sistemul de justiţie, a declarat luni, pentru agenţia NewsIn, preşedintele federaţiei, Ştefania Teleman.

Ştefania Teleman susţine că trebuie găsite soluţii în următoarele zile. "Nu ne mulţumesc promisiunile, dar suntem deschişi dialogului", a declarat preşedintele Projust, menţionând că posibilitatea declanşării grevei generale nu este exclusă, dacă nu se ajunge la un acord.

Cătălin Predoiu a spus că soluţiile în acest caz nu ţin de Ministerul Justiţiei, dar că există posibilitatea să ajungă la un acord cu federaţia Projust. Acest acord presupune înfiinţarea unui grup de lucru privind constituirea unui ordin al grefierilor, dar şi găsirea de soluţii referitoare la plata orelor suplimentare şi a drepturilor salariale. De asemenea, Cătălin Predoiu a mai declarat că acest conflict ar trebui discutat de personalul auxiliar din justiţie cu angajatorii, în speţă curţile de apel. Grefierii au dat însă Ministerul Justiţiei în judecată şi au câştigat în primă instanţă. 

În prima parte a acestei luni, personalul auxiliar din justiţiei au făcut grevă de avertisment timp de o săptămână, câte două ore, pentru neacordarea drepturilor salariale restante din 2000.

Banii ar fi trebuit să soseasă în trei tranşe. Primii au fost primiţi în octombrie anul trecut, iar cea de-a doua tranşă ar fi trebuit să sosească în luna martie a acestui an.