MENIU

Sindicatele din mai multe ţări au organizat vineri proteste de amploare

Foto: Realitatea TV

Evenimentele dedicate zilei de 1 Mai au fost umbrite anul acesta de gripa porcină şi de o serie de mişcări sociale. Oamenii au ieşti în stradă să protesteze nu să sărbătorească, în timp ce alţii au rămas acasă la sfatul autorităţilor şi de teama contaminării.

În lume, Ziua Muncii a fost marcată de proteste violente ale sindicaliştilor. La Istanbul, câteva sute de manifestanţi s-au bătut cu poliţia, iar joi seară, la Berlin, poliţia a arestat 50 de persoane care manifestau violent.

În Turcia, 50 de oameni au fost răniţi în timpul manifestaţiilor de la Ankara şi Istanbul. Poliţiştii turci au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă împotriva militanţilor de stânga. În Turcia, ziua de 1 Mai a fost considerată sărbătoare pentru prima dată după 30 de ani de interdicţie.

Proteste violente au avut loc şi la Berlin, unde 500 de tineri au intrat în conflict cu poliţia. Astfel de incidente au loc aproape în fiecare an în Germania înainte de Ziua Muncii.

Protestele muncitoreşti au degenerat în confruntări şi la Atena. Mai multe persoane au fost reţinute pentru acte de violenţă. În Rusia, câteva mii de comunişti au ieşit pe străzi la Moscova şi la Sankt Petersburg. Poliţia a arestat peste 120 de susţinători ai extremei drepte, care au organizat o contramanifestaţie. La Havana, sute de mii de susţinători ai stângii au inundat străzile.

În Coreea de Nord, oamenii au intonat imnuri comuniste şi participat la un congres. Doar în Mexic, ceremoniile şi manifestaţiile de 1 Mai au fost anulate din cauza epidemiei de gripă porcină.